Sociopat – 10 vanliga tecken

En sociopat är ofta kriminell, impulsiv, manipulativ, narcissistisk, aggressiv, har bristande empati och svårigheter med relationer samt att knyta an till personer. I den här artikeln får du 10 vanliga kännetecken och symtom som återfinns finns hos sociopater.

Författare: Lotta Flood.
Medicinskt granskad av Leg. Psykolog Caroline Erkers.

Vad är en sociopat?

En sociopat är ofta kriminell, impulsiv, manipulativ, narcissistisk, aggressiv, har bristande empati och svårigheter med relationer samt att knyta an till personer. En sociopat förhåller sig inte till sociala normer och bryr sig inte om andra personens mående eller rättigheter. Sociopater kan ofta verka charmiga och karismatiska trots att de egentligen inte sympatiserar eller förstår sig på andra personer. De bryter ofta mot lagen, ljuger och är våldsamma. Att vara sociopat anses vara ett kroniskt tillstånd.

Det är viktigt att komma ihåg att tecken på sociopati också kan handla om sjukdomstillstånd. Många tecken på sociopati är symtom på faktiska diagnoser såsom bipolär sjukdom eller schizofreni.

10 tecken på sociopati

Vanliga kännetecken och symtom hos en sociopat är: Kriminell, Tar inte ansvar, aggressivitet, oärliga, impulsivitet, risktagande, självsäkra, saknar empati, känner ingen skuld eller ånger.

  • Kriminell
  • Tar inte ansvar
  • Aggressivitet,
  • Oärliga
  • Impulsivitet
  • Risktagande
  • Självsäkra
  • Saknar empati
  • Känner ingen skuld eller ånger

1. Kriminell

Det är vanligt att sociopater är kriminella och bryter mot lagen. Vissa sociopater vet inte att deras beteenden är dåliga och får negativa konsekvenser. Många är däremot medvetna om det men ignorerar det, de bryr sig helt enkelt inte. Det kan till exempel vara att stjäla, förfölja, trakassera andra eller överskrida sociala gränser.

2. Tar inte ansvar

Sociopater har svårigheter att ta ansvar. Det kan handla om att betala tillbaka lånade pengar eller göra sin del av arbetet. Inte heller tar de ansvar för de negativa konsekvenserna som deras beteenden har.

3. Aggressivitet

Aggressivitet är ett vanligt tecken hos sociopater. De känner mycket ilska och blir lätt upprörda, men känner inte skam eller skuld för att de beter sig på ett aggressivt sätt. Något som kan resultera i att de tar till misshandel, både fysisk och psykisk.

4. Oärliga

På grund av bristande empati så har sociopater lätt för att ljuga utan att få dåligt samvete. Sociopater ljuger och utnyttjar ofta andra personer för egen vinning.

5. Impulsivitet

Sociopater är väldigt impulsiva, de agerar utan att tänka efter. De tänker inte på konsekvenserna och de planerar sällan. Det kan yttra sig på olika sätt, exempelvis att de tvärt byter jobb eller ofta hamnar i nya relationer.

6. Manipulerande

En sociopat ljuger och manipulerar för att få som den vill. Den kan spela på andras olycka eller skuldkänslor för egen vinning utan att må dåligt över det.

7. Risktagande

De ignorerar faror eftersom de ofta har känsla av överlägsenhet. Inte heller bryr de sig om säkerheten för andra personer. Det kan exempelvis handla om att köra påverkad eller alldeles för fort. De kan ofta hamna på fel sida lagen.

8. Självsäkra

En sociopat kan verka väldigt självsäker. De tror att de är bättre än alla andra människor och tar för sig väldigt mycket. De kan därför uppfattas som väldigt karismatiska och ha utstrålning.

9. Saknar empati

En sociopat känner ingen empati. De har svårigheter att känna igen känslor hos andra personer. De kan därför lätt utnyttja andra personer utan dåligt samvete. En sociopat kan glädja sig åt någon annans olycka, exempelvis om någon skadar sig eller att det går dåligt.

10. Känner inte skuld eller ånger

Sociopater kan ha flera destruktiva beteenden såsom att ljuga, manipulera och vara aggressiva utan att de känner ånger eller skuld över det, trots att det skadar och sårar andra människor.

Sociopati är ingen psykiatrisk diagnos

Termen sociopat kommer från 30-talet, men är ingen psykiatrisk diagnos i Sverige. Du kan alltså inte bli diagnostiserad som sociopat. Istället använder sig psykiatrin av diagnosen antisocial personlighetsstörning som etablerades i diagnosmanualerna på 80-talet. Även psykopati ingår i det här begreppet. Sociopat är mer av ett popkulturellt begrepp som ofta används för att beskriva seriemördare eller olika karaktärer i filmer och serier, snarare än den faktiska diagnosen antisocial personlighetsstörning.

Våra psykologer

Läs mer om våra empatiska och duktiga psykologer

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Hur utvecklas sociopati

Man vet inte den exakta orsaken till varför vissa personer utvecklas till sociopater men det finns teorier. Sociopati anses vara konstruerat av miljön, snarare än något vi föds med. Alltså hur uppväxten och uppfostran för personen har sett ut.

Ett barn som växer upp med våld och manipulation i hemmet kommer att lära sig och ta efter sådana beteenden. Eller ett barn som växer upp med brist på omvårdnad och kärlek måste tidigt lära sig att ta hand om sig själv och inte längre lita på eller bry sig om andra personer. Forskning har även visat på att sociopati kan uppstå i senare ålder till följd av ett trauma eller en hjärnskada.

Skillnaden mellan en sociopat och en psykopat

Från ett kliniskt perspektiv så faller både psykopati och sociopati under diagnosen antisocial personlighetsstörning, men det finns aspekter som skiljer begreppen åt.

Psykopati anses vara mer av ett genetiskt tillstånd, det vill säga att du helt enkelt föds som en psykopat. Sociopati däremot, tror man är en produkt av uppväxt och omgivning, det vill säga att man utvecklas till att bli en sociopat. En skillnad är att psykopater ofta kan uppträda på ett mer “normalt” sätt, de kan smälta in mer men snarare uppfattas som likgiltiga, medan sociopater är mer impulsiva och oberäkneliga.

En till skillnad är att sociopater ofta är medvetna om att de agerar felaktigt medan en psykopat ofta saknar insikten. En sociopat har ofta lite mer samvete än en psykopat och är därför ofta mer medveten om sitt felaktiga agerande. En psykopat kan låtsas bry sig medan en sociopat helt enkelt bara inte bryr sig.

Sociopatiska drag hos barn och tonåringar

En person under 18 år kan inte få diagnosen antisocial personlighetsstörning (alltså inte kallas för sociopat). Istället kan barn få en diagnos som kallas för uppförandestörning. Barn med denna diagnos löper större sannolikhet att senare i livet kunna bli sociopater. Det finns vissa tecken hos ett barn som kan tyda på att det skulle kunna utveckla sociopatiska drag senare i livet.

  • Barnet bryter ständigt mot lagar och regler. Exempelvis göra inbrott, snatta eller stjäla saker.
  • Barnet är väldigt aggressivt samt beter sig aggressivt mot andra i sin omgivning. 
  • Barnet mobbar, hotar eller skrämmer andra barn.
  • Att barnet använder fysiskt våld eller använder tillhyggen för att aktivt skada andra personer eller djur.
  • Att barnet ofta inleder slagsmål.
  • Barnet ljuger ofta för egen vinning. Exempelvis för att få saker.
  • Att barnet ofta skolkar från skolan och struntar i sina läxor.
  • Att dessa symtom är så pass allvarliga att det förstör för barnets sociala, akademiska och vardagliga funktion.

Test för sociopati

Eftersom sociopat inte är en diagnos man kan få i Sverige finns det därför inte heller något specifikt test att göra för det. Däremot om du misstänker att du eller någon runt dig lider av antisocial personlighetsstörning så kan man göra en utredning och få diagnosen av en läkare eller psykolog. Det finns många test man kan göra online för sociopati men kom ihåg att det ofta inte finns någon medicinsk granskning bakom dessa. Så ta därför resultatet med en nypa salt.

Behandling av sociopati

Många personer med denna typ av personlighetsstörningar är inte medvetna om att de lider av en personlighetsstörning eller anser inte att det är något problem och därför söker de inte hjälp. Av den anledningen finns det inte jättemycket forskning på behandling, men det finns alternativ.

Psykoterapi

Terapi är det man oftast rekommenderar vid sociopati. I terapi pratar du med en terapeut om de känslor och tankar som orsakar de skadliga beteendena såsom aggressionsproblematik. I kognitiv beteendeterapi (KBT) lär man sig nya tankemönster och beteenden för att minska problemen. Ofta har sociopater bristande självinsikt och bryr sig inte om konsekvenserna av sitt beteende. Det blir därför en svårighet med psykoterapi eftersom det kräver att personen är motiverad och villig att försöka förändra sig.

Medicinering

Det finns inga läkemedel som direkt behandlar sociopati. Däremot finns det läkemedel för symtom som ofta är associerade med sociopati. Bland annat stämningsstabiliserande preparat (exempelvis litium) eller antipsykotiska preparat (exempelvis risperidon) som båda kan användas för att hjälpa mot aggressivitet. Man kan även medicinera mot andra tillstånd som förekommer samtidigt som det problematiska beteendet, såsom depression och alkoholmissbruk.

Tips till dig som är anhörig till någon som har ett sociopatiskt beteende

  1. Uppmuntra till terapi
    Rekommendera försiktigt terapi eftersom terapi ofta kan hjälpa med diverse problematiska beteenden.
  2. Ge feedback
    Förklara för personen att deras problematiska beteende påverkar andra personer med. Många personer med problematiska beteenden förstår inte hur problematiskt och skadligt det kan bli för andra runt dem. 
  3. Sätt tydliga gränser
    Eftersom personen kanske inte förstår hur pass problematiskt sitt beteende är kan det också vara bra att sätta tydliga gränser. Vad du är okej med och inte, vilka beteenden som gör dig okekväm, i vilka situationer det gör dig obekväm och så vidare.
  4. Acceptera
    Eftersom många problematiska beteenden grundar sig från tidig barndom och är svåra att förändra kan det vara hjälpsamt att bara acceptera situationen. Acceptera att det inte är ditt fel och att du inte kommer kunna fixa allt på egen hand.
  5. Ta hand om dig själv
    Att leva eller vara anhörig till en person med problematiskt beteende kan vara väldigt påfrestande. Se därför till att ta hand om dig själv och tillgodose dina egna behov.
Läs mer om personlighetsstörningar:

Psykopat
Om personlighetsstörningar
Antisocial personlighetsstörning
Narcissism
Machiavellism
Histrionisk personlighetsstörning

Hur kan Svea KBT hjälpa dig?

Våra psykologer på Svea KBT är experter inom anhörigstöd och psykologisk behandling. Om du behöver prata med en psykolog för stöd eller vägledning är du välkommen att kontakta oss.