Att vara olyckligt kär

Trots att många känner sig väldigt ensamma i känslan av olycklig kärlek så är det extremt vanligt och de allra flesta har någon gång lidit av olycklig kärlek. Psykologen Julia förklarar varför vi blir olyckligt kära och ger dig tips för att gå vidare.

Psykolog Julia Lidman

Författare

Psykolog Julia Lidman

Julia Lidman är Psykolog hos Svea KBT med examen från Umeå Universitet med inriktning mot KBT, DBT och PDT. Hon har erfarenhet från primärvården, psykiatrin och psykosvården och har arbetat med depression, ångest, stress och sömnproblem samt tyngre problematik.

Att ha obesvarad kärlek eller förlora en kärleksrelation kan vara smärtsamt. Om du känner att du är i en situation där din kärlek inte blir besvarad eller inte har möjlighet att bli besvarad så pratar man ofta om kärlekssorg eller att olycklig kärlek. Detta är smärtsamt och det kan kännas som att de jobbiga känslorna aldrig kommer gå över.

Olika typer av olycklig kärlek

Det finns olika typer av olycklig kärlek. Det som är gemensamt är att det handlar om en kärlek som på ett eller annat sätt inte är ömsesidig eller har möjlighet att bli ömsesidig. Även om vi ofta pratar om olycklig kärlek i form av obesvarad kärlek eller att bli lämnad eller sviken så är det inte ovanligt att vissa hindrar sin kärlek på grund av andra omständigheter.

Det är inte ovanligt att bli kär i sin vän eller i kollega. Då kanske vi väljer att lägga band på känslorna på grund av riskerna av att förlora en vän eller att skapa en jobbig stämning på arbetsplatsen.

Lär känna våra psykologer

Våra kompetenta psykologer är experter inom relationer och kärlekslivets utmaningar.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Varför blir man olyckligt kär?

Vi som människor vill skapa relationer till andra. Ur ett evolutionärt perspektiv behöver vi andra människor för att överleva. Det handlar både om grupptillhörighet och fortplantning, vi är programmerade för att skapa starka band till varandra.

Därför är vi också extremt känsliga för att bli avvisade. Att bli avvisad, eller rädslan över att bli avvisad, är ofta grunden till olycklig kärlek. Kroppen reagerar på avvisande och det kan kännas som att det gör fysisk ont. Vi får ett påslag av stresshormoner, blir rastlösa och pulsen ökar. Vi får också ofta påträngande tankar och det är vanligt att man känner ångest.

Hur länge är man olyckligt kär?

Hur länge man är olyckligt kär är olika från person till person. Det kan för vissa ta längre tid att bearbeta att bli lämnad efter en lång relation. Att bli olyckligt kär i en nära vän eller kollega och fortfarande röra sig i samma sociala sammanhang kan också göra det svårt att bearbeta hjärtesorgen. Mycket spelar in i hur lång tid det tar att bearbeta olycklig kärlek. Det är dock inte ovanligt att hjärtesorg leder till depression eller nedstämdhet.

Tips för att hantera olycklig kärlek

Det finns vissa saker du kan försöka göra själv för att må bättre om du är olyckligt kär.

  1. Acceptera känslorna – Det är viktigt att kunna acceptera sina känslor och vara snäll mot sig själv. Om du gör det är det också oftast lättare att inte låta sig styras av sina känslor, utan att agera mer utifrån långsiktiga konsekvenser.
  2. Sörj – Det är okej att vara ledsen, och man måste få sörja att vissa saker inte alltid blir som vi vill eller som vi kanske hade önskat. Ha medkänsla och visa förståelse mot dig själv för att det är jobbigt, istället för att vara hård mot eller klanka ner på dig själv.
  3. Prata med vänner – Sök stöd hos nära och kära. Det kan vara skönt att få prata av sig, få andra perspektiv på situationen och även närhet och trygghet av människor man litar på.
  4. Skapa distans – Distans behövs för att kunna se på en situation mer objektivt och kunna tänka mer logiskt och rationellt. Ibland kan det kännas skönt att fysiskt ta avstånd och undvika personen i fråga, blockera nummer och profil på sociala medier. Det kan hjälpa dig att skapa distans.
  5. Tålamod – Någonting som automatiskt skapar distans till situationen är tid. Att ha tålamod att invänta att tiden ska gå kan kännas svårt. Men försök att ta hand om dig själv på andra sätt så kommer du märka att tiden hjälper.
  6. Gör saker du mår bra av – Att ha tålamod att invänta att tiden ska gå kan kännas svårt. Men fokusera att ta hand om dig själv på andra sätt och göra saker som du mår bra av. Det kommer hjälpa i stunden men även på lång sikt.

Kan jag söka hjälp för hjärtesorg?

Det finns vissa normer som säger hur vi ska hantera olycklig kärlek. Det ska göra ont, vi ska gråta lite men i slutändan ska vi ta oss samman, jobba på oss själva och hitta någon annan. Men det är inte ovanligt att man känner sig svag eller otillräcklig om man inte kan hantera det på egen hand.

Vissa saker förväntas vi kunna hantera utan professionell hjälp. Men ibland kan det kännas för jobbigt att ta hand om på egen hand, det kan kännas mörkt och man kan bli nedstämd, det kan också vara ett återkommande mönster i ens liv som på sikt blir tärande och ohållbart. Så ibland kan vi behöva professionell hjälp även vid olycklig kärlek.

Tips för mer artiklar inom ämnet:
Relationer
Ensamhet
Relationsproblem
Jämföra sin relation med andras
Tips för att komma över någon

Hur kan Svea KBT hjälpa?

Psykologerna hos Svea KBT är experter inom relationer och känslohantering. Vi kan hjälpa dig med verktyg och metoder för att du ska må bättre i din vardag. Kontakta oss idag för en inledande konsultation om bästa psykolog och terapimetod för just dina omständigheter.