Relationsproblem – 7 vanliga orsaker

I den här artikeln går psykologen Martin igenom 7 vanliga relationsproblem samt vad som orsakar dem.

Psykolog Martin Samuelsson

Författare

Leg. Psykolog Martin Samuelsson

Martin Samuelsson är leg. Psykolog med examen från Stockholms Universitet. Han har en bakgrund inom psykiatrin och primärvården. Han är skolad inom KBT och har lång erfarenhet av att behandla nedstämdhet, stress, och låg självkänsla. Han har även lång erfarenhet av parterapi och relationskriser.

Relationsproblem omfattas inte av någon diagnos och därför finns det inga exakta kriterier för vad som är relationsproblem och inte. I stället behöver du utgå från din egen känsla av hur det är att vara i relationen. Alla kärleksförhållanden innehåller perioder där problem uppstår och relationen sätts på prov.

Relationer fungerar olika och relationsproblem kan ta sig många olika uttryck. En del problem är mer konkreta och synliga, till exempel återkommande bråk där båda är arga och höjer rösten.

Andra problem kan vara av en mer känslomässig natur och dölja sig under ytan, till exempel en längtan efter närhet och uppskattning. Är det svårt att komma överens, även kring enklare saker?  Känner du dig ofta oälskad och ensam? Har du och din partner olika tankar om hur er framtid ska se ut? Känns det oftare dåligt än bra? Då kan det vara läge att överväga parterapi.

Träffa en parterapeut i Stockholm.
Träffa en parterapeut i Göteborg.
Träffa en parterapeut i Uppsala.
Träffa en parterapeut i Malmö.

Träffa Psykolog för relationsproblem

Om du vill träffa en psykolog för hjälp med relationsproblem är du välkommen att kontakta oss.

Olivia E
Täby
Christoffer M
Stockholm city
Julia L
Vasastan
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Andrea W
Södermalm
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Maria C
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Petra N
Göteborg
Angelica N
Stockholm city
Andrea Ö
Göteborg
Jakob H
Vasastan
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Liselotte S
Kungsholmen
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

7 vanliga relationsproblem

1. Hur mycket tid ska ni spendera tillsammans

Det är en fråga som brukar återkomma i de flesta relationer eftersom det är vanligt att ha olika behov av egentid. För den som har större behov av att umgås kan det vara sårande att ens partner vill dra sig undan och vara själv ibland.

För den som har behov av att vara själv kan det i stället bli kravfyllt att behöva umgås mer än vad man egentligen orkar med. En relaterad fråga är vad ni ska göra när ni har er lediga tid tillsammans, exempelvis hur ni ska tillbringa er semester ihop. Här blir det lätt konflikter kring om man ska resa bort eller inte och i så fall var.

2. Olika syn på hushållsarbete

Det är vanligt att ha olika uppfattning om hur viktigt det är att ha städat hemma och hur ofta och hur noga det ska städas. Ju mer man bråkar om detta desto längre ifrån varandra brukar man också hamna i frågan. För den som vill ha mer städat blir det gemensamma hemmet en stor källa till frustration och varenda kvarglömd kaffekopp kan kännas provocerande. För den som inte bryr sig lika mycket kan det kännas som att aldrig duga och att ens partner alltid är missnöjd och kritisk oavsett vad man gör.
Här kan du läsa mer om parterapi och hur det fungerar.

3. Kommunikationssvårigheter

Många par som kommer till parterapi beskriver att de har stora konflikter som egentligen rör små problem. Då handlar det sällan om själva problemen i sig utan mer om hur man kommunicerar kring det. I regel brukar det bero på att man fastnat i ett mönster av att kritisera varandra.

När vi människor känner oss kritiserade brukar vi vanligtvis vilja försvara oss, det är en grundläggande reaktion. Vanligtvis försvarar vi oss då genom motangrepp och efter ett par turer av kritiserande fram och tillbaka brukar konflikten eskalera. Till slut är respekten för varandra raserad och det kan sluta med direkta påhopp och förolämpningar. Läs mer om kommunikationsproblem.

4. Sexuella problem

Sexlusten varierar mellan olika människor och den varierar också över tid beroende på saker som stress, mående och andra saker som tar fokus och energi i anspråk. Sexlusten brukar också minska rejält när relationen präglas av problem. Att inte ha ett fungerande eller aktivt sexliv brukar sedan bli en stressor i sig som spär på känslan av att relationen inte är bra.

Synen på hur det ska hanteras kan sedan skilja sig åt inom paret. Den ena kanske ser sex som ett sätt att reparera relationen och komma närmare varandra och försöker därför ta mer initiativ, medan den andra kanske inte alls vill ha sex innan relationen känns bättre och i stället drar sig undan. Då kan det kännas som att läget är låst och att det är svårt att närma sig varandra igen eftersom intima situationer blir mer laddade. Här kan du läsa mer om att förbättra sexet i din relation.

5. Otrohet

Ett av de vanligaste skälen för att söka parterapi är otrohet. Oavsett om det hänt nyligen eller ligger längre bak i tiden brukar det bli ett viktigt samtalsämne i terapin. Att överkomma en otrohet och att reparera relationen igen kräver ofta en del arbete, men det är ofta görbart. Ofta tar det tid att bygga upp ett förtroende igen och terapirummet kan bli en trygg plats där saker som sorg och besvikelse kan diskuteras. Lär dig mer om otrohet.

6. Bonusfamilj

Att ha en bonusfamilj kan vara en stor källa till glädje, men det kan också komma med många utmaningar. Exempelvis kan konflikter uppstå i hur barnen ska bemötas och i vilken utsträckning bonusföräldern ska ha en uppfostrande roll. Ofta finns det också före detta partners med i bilden att förhålla sig till och det kan försvåra planering av storhelger och semestrar. Läs våra 6 tips för att minska konflikter i din bonusfamilj.

7. Svärföräldrar och övrig släkt

Man kan välja sin partner, men det är svårare att välja svärföräldrar och övrig släkt – de kommer oftast med på köpet och det finns ofta ett krav på att umgås allihop. Om ens partner inte kommer överens med ens ursprungsfamilj kan man lätt hamna i en slags medlarroll där man försöker göra alla nöjda (vilket sällan funkar). Problemen brukar sedan ofta eskalera lagom tills att storhelger eller semestrar närmar sig.

Behöver du prata om din relation? Du är välkommen att kontakta oss för att få rekommendation om bästa terapeuten för ditt eller era behov.