6 tips för att komma över någon

Psykolog Julia Lidman

Författare

Psykolog Julia Lidman

Julia Lidman är Psykolog hos Svea KBT med examen från Umeå Universitet med inriktning mot KBT, DBT och PDT. Hon har erfarenhet från primärvården, psykiatrin och psykosvården och har arbetat med depression, ångest, stress och sömnproblem samt tyngre problematik.

Det kan vara svårt att komma över någon. Det är inte ovanligt att känna sig allt från förvånad och oförstående, arg och upprörd till ledsen och besviken. Även om du inte upplevde dig jättekär så kan det ändå göra ont och ibland kan det kännas som att man har hakat upp sig så mycket på sin tidigare relation, att det känns svårt att gå vidare. Här nedan följer 6 tips från psykologen på vad man kan göra och tänka på för att komma över någon:

1. Distansera dig

Är det en person du träffar varje dag, någon som kommer vara i din direkta närhet ganska ofta? I så fall kan det vara en god idé att distansera sig, åtminstone till en början. Att tvinga sig att snabbt komma över någon kan vara svårt, speciellt om man ser personen varje dag.

2. Inse att det kommer att gå över

Det kanske inte känns så nu, men påminn dig själv om att du inte alltid kommer att känna så här. De jobbigaste känslorna kommer att gå över. Tillåt dig att vara ledsen men det kan vara en tröst att veta att det inte alltid kommer kännas lika jobbigt.

3. Öka din självkänsla genom att göra saker du mår bra av

Det är viktigt att du inte ifrågasätter ditt egenvärde. Gör saker du mår bra av och som stärker din självkänsla och ditt självförtroende. Spendera din tid på saker du gör för din skull.

4. Fokusera på dig och din framtid

Skapa visioner och mål för framtiden. Det kan vara svårt att föreställa sig en annan framtid om relationen man hade var en del av den. Påminn dig själv om att din tid är viktigt och värdefull och den bör spenderas på självomhändertagande och saker du mår bra av. Jobba på att planera in saker du vill göra och försök lägga energi på att leva ditt liv för din egen skull.

5. Sök stöd hos nära och kära

Har man möjlighet kan det vara hjälpsamt att söka stöd hos nära och kära. Det kan kännas skönt att få prata av sig och känna sig mindre ensam.

6. Gå vidare

Det kan kännas produktivt och viktigt att ta reda på vad som gick fel. Men ibland kan man fastna i negativa tankar och gräva ner sig i en grop. Det är okej att inte veta exakt varför det blev som det blev. Ibland är det bästa tipset att försöka gå vidare, att acceptera att det inte alltid blir som vi vill och blicka framåt.  

Lär känna våra psykologer

Våra kompetenta psykologer är experter inom relationer och kärlekslivets utmaningar.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Tips för mer artiklar inom ämnet:
Relationer
Ensamhet
Relationsproblem
Jämföra sin relation med andras
Separation

Hur kan Svea KBT hjälpa?

Psykologerna hos Svea KBT är experter inom relationer och känslohantering. Vi kan hjälpa dig med verktyg och metoder för att du ska må bättre i din vardag. Kontakta oss idag för en inledande konsultation om bästa psykolog och terapimetod för just dina omständigheter.