Psykoterapi

Författare: psykologkandidat Anton Bengtsson
Medicinsk granskad av Leg.Psykolog Caroline Erkers

Vad är psykoterapi?

Psykoterapi är en psykologisk behandlingsform som syftar till att förstå dina tankar, beteenden och känslor bättre. Psykoterapi kan bedrivas av både psykoterapeuter och psykologer, och kan göras enskilt, i par, i grupp och med hela familjen. Innehållet i psykoterapi kan variera, med det finns tydliga inslag av bland annat KBT, dvs. kognitiv beteendeterapi och inslag av PDT, psykodynamisk terapi. Vilken av dessa, eller om man använder sig av en annan metod, beror på vilka behov du som klient har och vilken typ av problematik som besvären består av.

Med psykoterapi får du en effektiv och ofta väldigt framgångsrik behandling för dina besvär. Beroende på besvär och hur allvarliga de är så kan behandlingstiden variera, där svårare besvär ofta leder till en längre behandlingstid.

Våra psykologer

Våra kompetenta psykologer hjälper dig med terapi och behandling. Läs mer om deras bakgrund och kompetenser.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

När kan man behöva psykoterapi?

Psykoterapi kan vara gynnsamt vid allt från personlig utveckling och för att öka välbefinnande, till att stödja och behandla svårare mentala besvär såsom ångest, depression, trauma, relationssvårigheter och andra psykiska störningar. Psykoterapi erbjuder också en effektiv behandling för bland annat relationella besvär, problem med stress, besvär under stora livsförändringar, missbruk och hjälp med att hantera stora och svåra känslor.

Hur fungerar psykoterapi?

Psykoterapi är en kollaborativ process där du och behandlaren arbetar tillsammans för att komma till bukt med just dina besvär. Målet för behandlaren är alltid att förmedla en så effektiv behandling som möjligt, så snabbt som möjligt, utan att kvaliteten blir lidande. Med psykoterapi får du en behandling där du och psykologen arbetar för att utforska och förstå olika aspekter av ditt liv, om det så är relationella besvär, tidigare erfarenheter eller aktuella svårigheter.

Du och psykologen arbetar genom samtal, gemensamma reflektioner, och diverse tekniker mot att uppnå ökad medvetenhet, att få syn på negativa beteende- och tankemönster, och att utveckla nya och effektiva verktyg för att hantera svårigheter.

Hur kan vi på Svea KBT hjälpa dig som vill gå i psykoterapi?

Vi på Svea KBT har psykoterapimottagningar i hela landet. Vi erbjuder även psykoterapi online. Vi tillhandahåller psykoterapi, för enskilda personer, för par och grupper, och till hela familjer. För dig som söker ett billigare alternativ finns möjligheten att boka tid hos en psykologstudent som står under handledning av en av våra duktiga psykologer. Kontakta oss idag för rekommendation om bästa psykolog eller behandling för just dina omständigheter.