6 tips för mindre konflikter i din bonusfamilj

I den här artikeln kommer vår psykolog att ge dig 6 tips och råd kring hur du kan få din bonusfamilj att fungera bättre, och förhoppningsvis undvika vanliga problem som lätt uppstår i nya familjekonstellationer.
Psykolog Malin Blide

Författare

Leg. Psykolog Malin Blide

Malin Blide är leg. Psykolog sedan 2016 och arbetar på vår mottagning i Göteborg med behandling av barn och vuxna . Hon har stor erfarenhet inom KBT och ACT.

Bonusfamilj är det moderna sättet att prata om en ny familjekonstellation. Förr i tiden brukade det benämnas som styvfamilj, plastfamilj, extrafamilj och andra liknande ord som helt enkelt innebär att man får en ny familj.

Sverige är ett av de länder som har högst antal skilsmässor världen, och därmed är vi också ett av de länder med flest s.k. nya bonusfamiljer.

En bonusfamilj uppstår när en av föräldrarna flyttar ihop med en ny partner där antingen den ena partnern eller bägge personerna har barn. Här är två exempel på hur en ny familj kan uppstå. (Lästips – 6 tips på hur du kan introducera en ny partner för dina barn).
– Båda nya partnerna har egna barn som bor i det gemensamma hushållet på heltid eller delvis.
– Den ena partnern har barn som bor i den nya familjen på heltid eller delvis.

Boka tid för Parterapi

Våra kompetenta psykologer är kunniga inom relationer, familjer och konfliktlösning. Vi hjälper dig med parterapi och familjerådgivning.

Olivia E
Täby
Christoffer M
Stockholm city
Julia L
Vasastan
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Andrea W
Södermalm
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Maria C
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Petra N
Göteborg
Angelica N
Stockholm city
Andrea Ö
Göteborg
Jakob H
Vasastan
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Liselotte S
Kungsholmen
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

6 tips från psykologen för mindre konflikter i din bonusfamilj

Familjer ser ut på olika sätt och varje familj möter sina utmaningar. Om familjekonstellationen ändrats och man blivit en bonusfamilj kommer nya relationsproblem som man inte haft i familjen tidigare. Att bli en del av en ny bonusfamilj är en stor sak för både barnet och vuxna. Här kommer 6 tips och råd från vår psykolog:

1. Få vardagen att fungera

Det är viktigt att hitta ett sätt att få vardagen att fungera, så att alla kan visa respekt för varandra och må bra. Det är i de vardagliga situationerna som majoriteten av era liv kommer att utspelas. Det är också här i de små sakerna som ni behöver anstränga er för att få er vardag att flyta bättre.

2. Respektera dina bonusbarn som individer

De vuxna, ofta föräldrar, som funnits med under barnets första levnadsår får en speciellt nära relation till barnet. Det kallas för anknytning. Man kan ha gemensamma minnen och traditioner tillsammans i familjen som en utomstående person har svårt att ta del av.

Om du kommit in som bonusförälder ett par år senare har du inte haft samma möjlighet att vara med i barnets liv och skapat anknytning. Det kan vara en utmaning. Det är inte avgörande att hitta en trygg anknytning till sina bonusbarn men det är absolut nödvändigt att respektera dem som individer och de traditioner som de är vana vid. Läs mer information om anknytning.

3. Glöm inte att ha roligt tillsammans.

Som bonusförälder möter man ofta utmaningar när det kommer till hur man ska förhålla sig till sina bonusbarn. När det redan finns vanor och rutiner kan man lätt känna sig lite utanför. Det kan bli konflikter angående hur man ska uppfostra, vilka regler som ska gälla, vilka aktiviteter man ska göra tillsammans. Det är lätt att hamna i en ond cirkel av bråk och tillsägelser. Glöm inte att lägga tid och energi på att ha roligt tillsammans.

4. Medla och stoppa syskonbråk

Det är tyärr inte ovanligt att nya syskon bråkar med varandra. I en bonusfamilj finns nya källor till konflikter: kanske blir det tävling om vem som får förälderns uppmärksamhet? Här måste du som vuxen hjälpa till att medla och om det blir våldsamma bråk måste du stoppa bråket eller sära på barnen.

5. Undvik konflikter du inte är del av

En ytterligare faktor som kan ställa till det är relationen till barnets andra förälder. Om du kommit in i en familj där det varit en separation och det pågår infekterade konflikter är det viktigt att inte lägga sig i konflikter som du inte är en del av.

6. Prata inte illa om den andra partnern

Tänk på att inte prata illa om den andra partnern /föräldern så att barnen hör. Barn tar ofta mer illa vid sig av att föräldrarna är osams med varandra, än av att den andra föräldern har andra sätt att uppfostra som ni i er familj inte håller med om.

Parterapi är en bra lösning

Vi vet att föräldrar alltid gör sitt bästa. Om ni försökt att lösa problem så mycket det går men problemen ändå kvarstår kan det vara skönt att bolla dem med en utomstående person. I vår parterapi hjälper våra psykologer hjälper gärna till i svåra lägen, till exempel om ni vuxna i ny familjen har svårt att komma överens om vad som gäller, eller om barnen bråkar och slåss en stor del av tiden.
Lär mer om vår parterapi i Stockholm.
Läs mer om vår parterapi i Göteborg.

Ofta kan det vara hjälpsamt för föräldrar att få lite nya strategier, det kan ha stor effekt på hur tillvaron fungerar hemma. Vi kan också träffa barn och bedöma om de skulle behöva egen hjälp, såsom att screena för neuropsykiatriska diagnoser. Vi finns där för att stötta och lyssna när situationen känns tuff och man är ensam med sina funderingar.

Du är välkommen att boka ett inledande bedömningssamtal eller få rekommendationer om behandling eller psykologer.