hålla händer

Parterapi - när relationen behöver hjälp

För dig som letar efter parterapi kan Svea KBT erbjuda både parterapi och familjerådgivning hos någon av våra legitimerade psykologer och parterapeuter. 

Vi driver några av Sveriges främsta privata psykologmottagningar och vi kan erbjuda tid för behandling och vård snabbare än andra aktörer. Dessutom har vi ofta möjlighet att erbjuda större flexibilitet när det gäller vilka typer av ärenden som kan behandlas. Du kan också få parterapi online hos oss.

 

Läs mer om att få parterapi i Stockholm

Läs mer om att få parterapi i Göteborg

 

Vad är parterapi?

För de flesta av oss är relationer en stor och meningsfull del i våra liv. Men ibland kan relationerna sätta igång jobbiga reaktioner och känslor som är svåra att hantera.

 

Det kan gälla allt ifrån många små eller ett fåtal stora konflikter som leder till att relationen allt oftare tar mer energi än den ger, och gör att vi hamnar i bråk och gräl med vår partner. I de lägena kan vi reagera mycket på våra känslor och även tappa bort vem vi själva vill vara i en relation.

Det kan vara svårt att veta hur man ska komma ur sådana mönster på egen hand och hitta tillbaka till den relation man önskar både för sin egen och sin partners skull. Även kanske för sina barns skull.

 

Genom att få hjälp av en terapeut kan ett par hitta olika verktyg och metoder för att arbeta med relationsproblem som har uppstått. Tillsammans kan de bygga en grund för ett långvarigt förhållande där bådas behov blir uppfyllda.

 

Vi vet att relationer kräver arbete. Men arbetet kan vara olika tungt och ofta klarar vi av det alldeles utmärkt på egen hand inom relationen. Men ibland kan arbetet kännas extra svårt eller till och med oöverkomligt.

 

Kanske handlar det om svek som är svårt att komma över. En återkommande konflikt, sexuella problem eller svårigheter att kommunicera i vardagen.

 

I parterapi får paret hjälp med arbetet av en utomstående terapeut som kan hjälpa att identifiera och ventilera problemen genom att hitta verktyg för att kunna hantera dem och bygga vidare på relationen.

Det är inte bara traditionella relationer som man och kvinna som kan bli hjälpta av parterapi. Alla sorters relationer kan få hjälp. Det kan vara HBTQ relationer, syskonrelationer, mamma - dotter eller pappa och son eller bonusfamiljer och övriga relationer.   

IBCT - parterapi

 

Våra psykologer på Svea KBT har lång erfarenhet av par- och familjeterapi och använder sig av metoden IBCT. Terapin inleds med en utforskande del där ni får träffa terapeuten både tillsammans och var för sig för att beskriva er historia.

IBCT (Integrative Behavioural Couples Therapy) är en beprövad och effektiv metod för arbeta med par. Den ger goda resultat framför allt när det gäller kommunikation och att komma varandra närmre i relationen.

Metoden första steg är en bedömningsfas där ni inleder med att träffa psykologen tillsammans. Därefter sker ett individuellt samtal vardera. Ni kommer att få svara på frågor och fylla i några formulär. Efter det gör psykologen en analys av er relation och lägger upp en personligt anpassad behandlingsplan. När det steget är avklarat träffas alla igen för ett återkopplingssamtal där psykologen presenterar analysen och ge er en återkoppling där bådas perspektiv på relationen kommer fram

.

Behandlingen baseras på områden där ni behöver hjälp. Men fokus ligger på kommunikation, beteende- och tankemönster. Ni kommer att få konkreta verktyg och strategier att arbeta med. Psykologen kommer att utmana ert sätt att tänka och agera. Ni kommer även få hemuppgifter och övningar som kommer att hjälpa er som par att komma närmare varandra.

 

Ni får prata om styrkor och svårigheter inom relationen, samt er syn på förhållandet och problem som kan uppstå. Läs mer om hur våra behandlingar för parterapi och familjerådgivning.

6 vanliga anledningar till att söka parterapi

6 vanliga anledningar till att söka parterapi är:

  1. Problem i kommunikation. När man märker att man gång på gång missförstår varandra, när små saker eskalerar och blir stora eller när man tappat bort gränserna för hur man pratar med varandra på ett respektfullt sätt kan det vara dags att söka hjälp utifrån.

  2. Återkommande konflikter. När man bråkar om samma saker om och om igen och inte hittar någon väg framåt kan parterapi vara ett sätt att lyfta blicken och skapa sig nya perspektiv.

  3. Sexuella problem. Att ha olika lust, att tycka om olika saker, att ha svårt att prata om sitt sexliv eller av någon annan anledning känna sig otillfredställda är vanliga orsaker till slitningar i parrelationer. 

  4. Otrohet. Otrohet är en mycket vanlig anledning för par att söka terapi. Terapirummet kan innebära en trygg plats att få uttrycka sorg och besvikelse på, diskutera vad som ledde fram till otroheten och undersöka möjliga vägar till att återupprätta tillit. 

  5. Att ha glidit isär. När livet pågår i rasande takt med allt vad det innebär av jobb, barn, fritidsaktiviteter, sjuka släktingar och liknande är det lätt att vakna upp en dag och inse att kärleksrelationen inte fått någon uppmärksamhet på länge, ibland år. Parterapi kan vara ett sätt att hitta tillbaka till sådant som tilltalade oss från början eller till att upptäcka nya sidor hos varandra som utvecklats under tidens gång. 

  6. Bonusfamiljen. Allt fler lever i bonusfamiljer av olika slag vilket kan vara lika svårt som positivt. Konflikter uppstår ofta när två familjekulturer ska sammanfogas till en gemensam och ofta finns det dessutom före detta partners som man behöver förhålla sig till. 

 

Det finns inget rätt eller fel svar på när det är dags att söka hjälp. Parterapi kan ses som en sista chans för ett förhållande innan ett uppbrott. Det kan också vara en möjlighet att göra en redan stark relation ännu starkare, eller allt däremellan.

Om du funderar på parterapi

Om du själv funderar på parterapi för din egen relation är du varmt välkommen att boka ett första möte eller kontakta oss för råd om bästa behandlingsmetod och rekommendationer om psykologer. Vi finns i både Stockholm och Göteborg. Våra psykologer har lång erfarenhet av parterapi och att hjälpa relationer hitta en väg framåt.

Fungerar parterapi?

I undersökningar har det framkommit att par- och familjeterapi är den terapiform som flest personer är nöjda med. Över 97% av alla deltagare beskriver behandlingen som bra eller utmärkt. Över tre fjärdedelar av par som genomfört en parterapi beskriver sin relation som förbättrad.

 

Det finns undersökningar som visar att förbättringarna i relationen håller sig kvar över tid( Källa 1 Källa 2).

Hur motiverar jag min partner att följa med på parterapi?

För vissa personer kan det kännas obekvämt att öppna upp sig om privata delar av en relation. Det är viktigt att respektera att alla inte är lika bekväma när det gäller att öppna upp sig till en utomstående part.

 

Våra terapeuter har lång erfarenhet av familjeterapi och god vana av att skapa en trygg miljö där allas bekvämlighet respekteras och beaktas. För parterapi gäller även samma sekretesskrav som för övrig vård.

Om du känner att din partner inte är lika motiverad som dig kan du be dem läsa på om hur parterapin går till för att den ska kännas mindre skrämmande. Du kan exempelvis låta din partner läsa den här texten. Du kan också erbjuda dig att dra en större del av lasset under det första samtalet för att minska kraven på din partner.

 

Om man inte är van vid terapi kan det även kännas skönt att veta att man aldrig kommer att tvingas göra något eller dela något under en terapi som man inte själv vill. Sist men inte minst kan du alltid förmedla att ni inte skriver på något långsiktigt kontrakt genom att prova på en terapi. Det går alldeles utmärkt att komma på ett första samtal och se hur det känns – det skadar aldrig att prova!

Hur kan en utomstående hjälpa vår relation bättre än vi kan?

I relationer hamnar man ofta i olika negativa mönster som kommer så automatiskt att det är svårt att identifiera dem själva. Med hjälp av en utomstående terapeut kan dessa mönster komma upp till ytan. Därefter kan man få professionella råd och verktyg för hur man kan skapa nya positiva mönster i relationen.

Om vi behöver parterapi för att fungera kanske det är lika bra att vi avslutar förhållandet?

Relationer innehåller nästan alltid känslor, både positiva och negativa. Känslorna är en stor del av det som gör relationer meningsfulla. Men ibland kan det som grundar sig i kärlek exempelvis leda till en rädsla för att tappa varandra och påverka hur vi är i relationen.

 

När vi blir känslosamma kan våra rationella och logiska jag försvinna och göra att de grundläggande problemen känns oöverkomliga. Att söka parterapi behöver därför inte vara ett försök att laga något som inte går att rädda.

 

Det kan snarare ses som ett sätt att få ett utomstående perspektiv på relationen och hitta verktyg som hjälper er att lösa de grundläggande problemen som har hamnat under den känslosamma ytan.

Varför ska vi båda gå i terapi när det är min partner som behöver hjälp?

Parterapi har visat sig vara hjälpsamt både för relationen i sig, och individerna i relationen. Båda parter tjänar på att gå i parterapi även om ena parten behöver mer hjälp (källa). 

Kan man få parterapi online?

Ja, vi på Svea KBT erbjuder alla våra behandlingar via säkra onlinemöten.

Hur lång är en parterapi behandling?

Behandlingarna skräddarsys till er och är olika långa, men vanligast är mellan 5–20 tillfällen. Varje tillfälle är 1 timma.

Behöver man remiss för att påbörja en parterapi?

Nej du behöver ingen remiss. Det räcker att boka en tid. Du kan boka tid här

Vad kostar parterapi?

Du kan hitta våra priser här

Hur snabbt kan vi få en tid?

På Svea KBT jobbar vi för att ni ska kunna få en tid inom tre dagar. Om du behöver tid snabbare än så kan du ringa till oss så kan vi försöka hitta en tid inom 24 timmar.

Om du vill veta mer om parterapi och lämpliga behandlingar eller få rekommendation om psykologer kan du nå oss på 08-4494997, eller maila oss på info@sveakbt.se

Medicinsk granskare Legitimerad psykolog Carolin Erkers