Parterapi – så här fungerar det

Parterapi fokuserar på att lösa problem som finns i en relation såsom kommunikationsproblem, sexuella problem, konflikter och andra vanligt förekommande problem. Parterapi är inte endast till för traditionella par utan det är lika vanligt att familjemedlemmar, vänner, bonusfamiljer eller HBTQ relationer söker hjälp för att komma ur en jobbig situation som de inte kan lösa själva.

Psykolog Martin Samuelsson

Författare

Leg. Psykolog Martin Samuelsson

Martin Samuelsson är leg. Psykolog med examen från Stockholms Universitet. Han har en bakgrund inom psykiatrin och primärvården. Han är skolad inom KBT och har lång erfarenhet av att behandla nedstämdhet, stress, och låg självkänsla. Han har även lång erfarenhet av parterapi och relationskriser.

Genom att få hjälp av en parterapeut kan ett par hitta olika verktyg och metoder för att arbeta med relationsproblem som har uppstått. Tillsammans kan de bygga en grund för ett långvarigt förhållande där bådas behov blir uppfyllda.

Det finns ingen exakt gräns för när det är läge att söka professionell hjälp. Det är vanligt att relationer går upp och ned och att det känns bättre och sämre i perioder. Men om ni upplever att de sämre perioderna blir allt längre och kommer allt oftare kan det vara bra att söka hjälp. Orsakerna till varför man söker hjälp skiljer sig ofta åt mellan olika par. En del söker hjälp för att göra en bra relation bättre, andra har kört fast och vet inte om de vill fortsätta tillsammans eller inte. Andra vill rädda förhållandet. Läs mer om vanliga relationsproblem.

Det finns inget rätt eller fel och det är sällan varken för tidigt eller för sent att träffa en parterapeut. En parterapi kan också skilja sig åt, ibland kan det handla om ett några stycken samtal för att skapa en gemensam samsyn på problemen i relationen, andra gånger kan det handla om en längre kontakt som innefattar ett större förändringsarbete.

Läs mer om att få parterapi i Stockholm
Läs mer om att få parterapi i Göteborg
Läs mer om att få parterapi i Uppsala

Lär känna våra parterapeuter

Om du är intresserad av parterapi och vill veta mer om våra psykologer som arbetar med relationer kan du läsa mer via länken nedan.

Olivia E
Täby
Christoffer M
Stockholm city
Eva S
Södermalm
Julia L
Vasastan
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Roland M
Göteborg
Andrea W
Södermalm
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Maria C
Vasastan
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Petra N
Göteborg
Angelica N
Stockholm city
Andrea Ö
Göteborg
Jakob H
Vasastan
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Frida P
Solna
Liselotte S
Kungsholmen
Philippa K
Göteborg
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna
Jasmine P
Vasastan

6 vanliga anledningar till att söka parterapi

1. Kommunikationsproblem

När man märker att man gång på gång missförstår varandra, när små saker eskalerar och blir stora eller när man tappat bort gränserna för hur man pratar med varandra på ett respektfullt sätt kan det vara dags att söka hjälp utifrån. Läs mer om kommunikationsproblem.

2. Återkommande konflikter

När man bråkar om samma saker om och om igen och inte hittar någon väg framåt kan parterapi vara ett sätt att lyfta blicken och skapa sig nya perspektiv. Läs mer om bråk och gräl i relationer.

3. Sexuella problem

Att ha olika lust, att tycka om olika saker, att ha svårt att prata om sitt sexliv eller av någon annan anledning känna sig otillfredställda är vanliga orsaker till slitningar i parrelationer. Läs mer om problem med sexet och sexuella relationer.

4. Otrohet

Otrohet är en mycket vanlig anledning för par att söka terapi. Terapirummet kan innebära en trygg plats att få uttrycka sorg och besvikelse på, diskutera vad som ledde fram till otroheten och undersöka möjliga vägar till att återupprätta tillit. Läs mer om otrohet.

5. Man har glidit isär

När livet pågår i rasande takt med allt vad det innebär av jobb, barn, fritidsaktiviteter, sjuka släktingar och liknande är det lätt att vakna upp en dag och inse att kärleksrelationen inte fått någon uppmärksamhet på länge, ibland år. Parterapi kan vara ett sätt att hitta tillbaka till sådant som tilltalade oss från början eller till att upptäcka nya sidor hos varandra som utvecklats under tidens gång.
Läs mer om varför man glider isär.

6. Bonusfamiljen

Allt fler lever i bonusfamiljer av olika slag vilket kan vara lika svårt som positivt. Konflikter uppstår ofta när två familjekulturer ska sammanfogas till en gemensam och ofta finns det dessutom före detta partners som man behöver förhålla sig till. 

Hur funkar parterapi  – vad är parterapeutens roll?

Våra parterapeuter på Svea KBT jobbar endast med evidensbaserade behandlingsmetoder. Vid parterapi använder vi metoden IBCT (Integrative Behavioural Couples Therapy) som är en beprövad och effektiv metod för att arbeta med par. Den ger goda resultat framför allt när det gäller kommunikation och att komma varandra närmre i relationen.

Parterapi utgår ifrån områden där ni behöver hjälp. Men fokus ligger på kommunikation samt beteende- och tankemönster. Ni får prata om styrkor och svårigheter inom relationen, samt er syn på förhållandet och problem som kan uppstå. Ni kommer lära er att kommunicera med er partner. Ni kommer också att få konkreta verktyg och strategier att arbeta med. Parterapeuten kommer att utmana ert sätt att tänka och agera. Ni kommer även få hemuppgifter och övningar som kommer att hjälpa er som par att komma närmare varandra.

Det finns 3 olika faser i relationsterapi. Det börjar alltid med en så kallad bedömningsfas. Du och din partner får berätta om er relationshistoria och varför ni söker hjälp just nu. Par terapeuten försöker få en helhetsbild av situationen och förstå hur det påverkar er känslomässigt. Ni kommer också få prata om eventuella målsättningar och hur ni skulle vilja att er relation fungerade.

Nästa steg är behandlingsfasen och i denna fas får ni mer konkreta uppgifter att göra som på olika sätt ska föra er närmre eran målsättning.

Efter behandlingsfasen kommer vanligtvis en avslutningsfas. Det vanliga är att det går lite längre tid mellan gångerna och ni fokuserar mer på hur ni ska kunna vidmakthålla de saker som blivit bättre i er relation.
Läs vår fallstudie där vi hjälpte ett par att rädda sin relation.

Fungerar parterapi?

Ja! I undersökningar har det framkommit att parterapi är den terapiform som flest personer är nöjda med. Över 97% av alla deltagare beskriver behandlingen som bra eller utmärkt. Över tre fjärdedelar av par som genomfört en parterapi beskriver sin relation som förbättrad. (Källa).

Parterapi tips samt relationsövningar ni kan göra hemma

Här kommer några enkla saker ni själva kan öva på i hemmet för att hantera era relationsproblem. Vilken typ av övningar man kan göra beror självklart på vilka problem man upplever.

  • Jobba på er rollfördelning i hemmet och i relationen. Ett vanligt problem är att det finns en ojämn fördelning mellan olika sysslor som skapar irritation och ilska.
  • Balansera rutiner och spontanitet. Hitta en bra balans mellan att era liv är fyllda av rutiner och spontanitet
  • Visa kärlek och uppskattning. Utan uppskattning kan vi känna oss tagna för givet.
  • Gör något fint för din partner. Gör något oväntat och fint för din partner.
  • Träna på aktiv lyssning. Ett vanligt problem är att man inte lyssnar vad partnern faktiskt menar eller säger.

Vad kostar parterapi?

Du kan läsa mer om våra priser här:

Få rekommendation om bästa parterapeuten för era behov

Om du är intresserad av parterapi och vill få rekommendation om bästa psykolog/parterapeut för era behov är du välkommen att använda vårt formulär. Vi försöker svara på alla förfrågningar inom 24 timmar.

Har du övriga önskemål om psykolog eller behandling kan du skriva dem här

Vanliga frågor om parterapi

Parterapi online – erbjuder ni det?

Vi erbjuder parterapi online genom videomöte. En del par föredrar att träffa sin terapeut från hemmets lugna vrå och det fungerar lika bra som ett vanligt samtal på plats.

Hur fungerar parterapi online?

Psykologen kommer strax innan samtalet att skicka en länk till din mailadress, där du kan logga in i vårt krypterade system Kaddio. Du loggar då in med Bank-id och så ringer psykologen upp dig via video när det är dags för ert samtal. Därefter har ni ett videomöte.

Praktisk information om att ha ett videomöte online

Du kommer att behöva en laptop, dator, läsplatta eller mobiltelefon med kamera med fungerande skärm och mikrofon för att kunna kommunicera med er terapeut. Tänk också på att er internetuppkoppling behöver vara stabil och tillräckligt snabb för att kunna streama video. Vi rekommenderar minst 10 mbit/sekund för att säkerställa att vår kommunikation fungerar utan problem.

Hur motiverar jag min partner att följa med på parterapi?

För vissa personer kan tanken på terapi kännas obekväm, främmande eller rent av skrämmande. Det kan då kännas skönt att veta att man aldrig kommer att tvingas göra något eller dela med sig av något under terapin som man själv inte vill. 
 
Våra psykologer har lång erfarenhet av parterapi och är vana med att skapa en trygg  miljö. Allas bekvämlighet respekteras och beaktas i terapirummet. För oss gäller även samma sekretesskrav som för övrig vård.  
 
Om du känner att din partner inte är lika motiverad som dig eller känner sig tveksam över att delta i terapi kan du be hen läsa på om hur det fungerar. Du kan till exempel visa din partner den här texten. Du kan också erbjuda dig att vara den som drar en större del av lasset under det första samtalet för att minska kraven din partner kan uppleva. 
 
Sist men inte minst kan du berätta för din partner att ingen skriver på något långsiktigt kontrakt genom att delta i parterapi. Det är helt frivilligt och ni slutar när ni vill. Det går alldeles utmärkt att boka ett första samtal och känna hur det känns – det skadar aldrig att prova! 

Hur kan en utomstående hjälpa vår relation bättre än vi kan?

När man haft återkommande konflikter, eller känner sig distanserade från varandra, kan det vara svårt att vara objektiv. En professionell terapeut kan då vara den neutrala part som behövs för att belysa nya vägar framåt.

Om vi behöver parterapi för att fungera kanske det är lika bra att vi avslutar förhållandet?

När känslorna känns omöjliga att förstå sig på eller uttrycka till sin partner kan en utomståendes perspektiv ge perspektiv och verktyg för att närma sig varandra igen. När man haft återkommande konflikter, eller känner sig distanserade från varandra, kan det vara svårt att vara objektiv.

En professionell terapeut kan då vara den neutrala part som behövs för att belysa nya vägar framåt. Det kan vara den avgörande skillnaden mellan slutet på relationen, eller räddningen av den. Ställ dig själv frågan: om min relation riskerar att ta slut, vad har jag då egentligen att förlora av att prova? 

Varför ska vi båda gå i terapi när det är min partner som behöver hjälp?

Parterapi har visat sig vara hjälpsamt både för relationen i sig, och individerna i relationen. Båda parter tjänar på att gå i terapi även om ena parten behöver mer hjälp (källa). 

Hur lång är en parterapi behandling?

Behandlingarna skräddarsys till er och är olika långa, men vanligast är mellan 5–20 tillfällen. Varje tillfälle är 1 timma.

Behöver man remiss för att påbörja en parterapi?

Nej du behöver ingen remiss. Det räcker att boka en tid. Du kan boka tid här

Hur snabbt kan vi få en tid?

På Svea KBT jobbar vi för att ni ska kunna få en tid inom tre dagar. Om du behöver tid snabbare än så kan du ringa till oss så kan vi försöka hitta en tid inom 24 timmar.
Om du vill veta mer om parterapi och lämpliga behandlingar eller få rekommendation om psykologer kan du nå oss på 08-4494997, 031-821882 eller maila oss på info@sveakbt.se

Om du funderar på parterapi är du välkommen att kontakta oss för en inledande konsultation om lämpliga behandlingar och rekommendationer om psykologer.