Psykoedukation – en vanlig del i KBT terapi

Psykoedukation är en vanlig komponent i KBT-terapi. Även om man som patient sällan stöter på ordet så finns psykoedukation nästan alltid med i KBT-behandling i någon form. Så vad är då psykoedukation?

Psykolog Andrea Wessling

Författare

Leg. Psykolog Andrea Wessling

Andrea Wessling är leg. Psykolog med bakgrund inom psykiatrin. Hon jobbar med bedömningar och samtal samt behandling med inslag av KBT och ACT gällande ångest, depression, stress, sömnbesvär och PTSD.

Vad är psykoedukation?

Psykoedukation är – som namnet antyder, utbildning (edukation) om ett psykologiskt fenomen. Det kan vara information om en specifik diagnos, till exempel depression eller ADHD, eller om mer generella upplevelser som oro, ångest eller känslors funktion.

Psykoedukation handlar ofta om att förstå vad vi upplever och varför. Psykoedukationen kan handla om vad en diagnos beror på eller varför man drabbas. Det kan handla om hur vi människor utvecklat vissa egenskaper och reaktioner under evolutionen. Det kan också vara förklaringsmodeller till hur psykiska problem vidmakthålls genom tankar och beteendemönster.

Psykoedukation går ofta till så att behandlaren pratar, beskriver och ritar upp på whiteboard-tavla. Man kan också få psykoedukation genom videoklipp eller läsa sig till hur det fungerar i papper, böcker eller länkar på internet.

Läs mer om våra psykologer

Våra psykologer på Svea KBT är experter inom KBT. Följ länken för att läsa mer om våra behandlare.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

När används det psykoedukation?

Psykoedukation används ofta i innan eller i början av en KBT-behandling. Det används både i individuell behandling, i internetförmedlad behandling och i gruppbehandlingar. På vissa mottagningar ges psykoedukation också till närstående i föreläsningsformat.  

Varför används det?

Psykoedukation används för att patienten ska få en förståelse för sin upplevelse. Det kan vara hjälpsamt på flera sätt. För det första kan förståelsen i sig göra att man blir lite mer förlåtande mot sig själv. Att få veta att det man upplever är helt normalt, väldigt vanligt eller har fyllt ett viktigt syfte under evolutionen kan vara skönt att höra och göra känslorna lättare att hantera.

Det andra syftet är att psykoedukation också ger oss information om hur vi kan göra något åt problemet. Det gör att patienterna vet hur de ska göra för att hantera sitt mående bättre. 

Min behandlare har inte nämnt något om psykoedukation, har vi missat det?

Eftersom ordet ”psykoedukation” kanske låter lite främmande för många används sällan ordet i behandling. Det brukar räcka att säga att man ska få information eller att man ska prata om diagnosen. Ofta vävs psykoedukation in i samtalen utan att man kallar det för ”psykoedukation”.

Måste man lära sig psykoedukationen utantill?

Nej, det måste man inte. Psykoedukation är inte som ett läxförhör i skolan. Det enda man behöver göra som patient är att lyssna och ta in.

Ibland kan behandlaren ställa frågor eller be dig som patient att sammanfatta vad du lärt dig. Det är inget prov på hur bra man klarar behandlingen, utan det är ett sätt att försöka se att du förstått och hjälpa hjärnan att minnas genom lite extra repetition. Det går inte att svara ”fel” och man blir inte bedömd på något sätt.