Spindelfobi (arachnofobi) – psykologen förklarar och ger tips
I den här artikeln förklarar psykologen Andrea mer kring spindelfobi. Du får veta varför stark rädsla för spindlar kan uppstå – hur den behandlas av en psykolog och du får tips på hur du själv kan hantera din egen fobi för spindlar.

Författare
Leg. Psykolog Andrea Wessling
Andrea Wessling är leg. Psykolog med bakgrund inom psykiatrin. Hon jobbar med bedömningar och samtal samt behandling med inslag av KBT och ACT gällande ångest, depression, stress, sömnbesvär och PTSD.
Vad är spindelfobi?
De flesta kan hålla med om att spindlar är obehagliga – men vissa av oss lider av en så stark och intensiv spindelskräck att den utgör en fobi. Spindelfobi eller arachnofobi som det också kallas, innebär att rädslan för spindlar är så stark att den inte är rationell och att man undviker eller lider sig igenom vanliga situationer av rädsla för spindlar. Många med arachnofobi undviker skogspromenader, att fira halloween, eller gå ner i källaren – trots att man vet att spindlar här i Sverige sällan är giftiga eller farliga.
Ungefär 12,5% av befolkningen har någon gång under sitt liv en specifik fobi (fobi för insekter, ormar, höjder eller liknande). Fobier uppstår ofta när man är barn och går i de flesta fall över med åldern. För vissa håller rädslan i sig till vuxen ålder. I Sverige har man uppmätt att förekomsten av fobi för spindlar hos vuxna är 5,4% bland kvinnor och 1,2% bland män.
Läs mer om våra psykologer
Lider du av en fobi och vill veta mer om våra psykologer som kan hjälpa dig att hantera rädslor i vardagen? Läs mer via knappen nedan.
Varför får man spindelfobi?
Det finns flera orsaker till att man utvecklar en fobi för spindlar.
Den första orsaken är evolutionen. Genom mänsklighetens historia har det varit livsviktigt att känna stark rädsla för de hot som funnits naturligt i vår miljö. Det är därför det är vanligt än idag med fobier för de faror som förekommer i naturen så som spindlar, insekter, ormar, djur, höga höjder eller åska.
Den andra orsaken har att göra med ärftlighet och uppväxtmiljö. Hur starkt vi upplever rädsla är till viss del ärftligt. Många med spindelfobi har därför också vuxit upp med en närstående som varit väldigt rädd för spindlar när man var liten. Kanske har en förälder undvikt platser av rädsla för spindlar eller reagerat starkt när hen sett en spindel. Sådana erfarenheter kan göra att man som barn lär sig att se spindlar som ett hot och att den inlärningen håller i sig även i vuxen ålder.
Den tredje orsaken är om man varit med om något obehagligt som lett till rädslan. I vissa fall har man själv ett tydligt minne av hur rädslan för spindlar började – kanske var man med om en obehaglig situation, eller minns en situation där en närstående varit väldigt rädd.
Vanliga symtom vid spindelfobi
- Intensiv rädsla så gott som varje gång man ser, eller förväntar sig, spindlar eller saker som påminner om spindlar (spindelnät till exempel)
- Rädslan står inte i proportion till hotet (man är rädd även för ofarliga spindlar)
- Man anstränger sig för att undvika spindlar, i vissa fall till den grad att det begränsar livet. Man kanske springer iväg, tittar bort eller gråter när man ser spindlar
Behandling för spindelfobi?
Även om spindelfobi är ett stort lidande för den som upplever det, är spindelfobi relativt enkelt att bli av med om man får rätt hjälp. Tillsammans med sin behandlare kan man planera ett behandlingsupplägg där man blir av med fobin efter bara ett par sessioner (eller övningar under en heldag). Den vanligaste behandlingen för fobier är KBT (vilket vi erbjuder här på SVEA KBT) men det finns också alternativa behandlingar som kanske får mer genomslag i framtiden.
KBT-behandling vid spindelfobi
KBT, kognitiv beteendeterapi, är det mest etablerade sättet att behandla fobier. I KBT-behandling för fobier använder man sig av exponering. Exponering innebär att under trygga förutsättningar gradvis närma sig det man är rädd för. KBT har det forskats mycket på och exponering för fobier ger ofta ett bra resultat som håller i sig länge. Mer om behandling av fobi.
Behandlingen börjar med att du och din behandlare har ett kartläggande samtal där behandlaren ställer frågor om hur spindelrädslan är för just dig. Sedan kommer ni att rangordna de situationer där du upplever rädslan (olika platser, olika typer av spindlar och så vidare) från minst- till mest obehaglig.
Exponeringen går sedan ut på att tillsammans gradvis närma sig spindlar för att låta hjärnan och nervsystemet vänja sig. Man börjar med de enklare sakerna så som att titta på bilder eller filmer och gradvis tar man sig vidare till verkliga spindlar. I vissa fall kan man åka tillsammans med behandlaren till en plats där det finns spindlar och öva där, till exempel i en skog eller på Skansenakvariet.
Hypnos behandling
Att behandla spindelfobi genom hypnos eller hypnoterapi som det också kallas, är inte lika etablerat och välbeforskat som KBT-behandling. Vissa hävdar dock att det kan vara mycket effektivt.
I hypnos leder hypnoterapeuten in sin patient i ett avslappnat stadium genom avslappningstekniker och visualiseringsövningar. Det tar inte bort rädslan helt, men det ska ge effekten att när man sedan möter spindlar kan hålla sig lugnare och agera mer rationellt utan att få panik.
NLP behandling
NLP eller neurolingvistisk programmering är en pseudovetenskaplig behandlingsmetod. I NLP menar man att man använder man sig av undermedvetna delar av hjärnan för att skapa en snabb inlärning. Ibland kombineras NLP med hypnos, för precis som hypnos går NLP ut på att lugna nervsystemet och skapa nya associationer.
Det är inte helt tydligt om huruvida det faktiskt kan vara hjälpsamt med NLP. NLP utförs ofta av coacher eller terapeuter (alltså inte legitimerad vårdpersonal) vilket gör att nivån kan variera och att behandlingen inte har samma kvalitetskontroll som behandling som utförs av legitimerade psykoterapeuter eller legitimerad psykolog.
Tips för att bota din egen spindelfobi
Många med spindelfobi har kämpat med sin fobi i många år och sett massvis med spindlar utan att bli mindre rädda. Men det går faktiskt att prova exponering ändå. Det viktiga när man exponerar sig är att vara i en trygg och förutsägbar miljö. Det är därför bra att börja med en situation som känns utmanande, men inte det absolut läskigaste man vet. Sedan stannar man kvar i situationen längre än man vanligtvis hade gjort, så att hjärnan får chansen att lugna ned sig och skapa nya, trygga minnen. Man kan till exempel exponera sig genom att titta på spindlar utomhus, fånga in en spindel i en glasburk och titta på den från nära håll, eller hålla en spindel i handen trots att man är rädd.
- Börja inte med det allra svåraste! Välj en situation som du vet att du brukar klarar av och öka sedan svårighetsgraden vart efter du känner att du vågar mer (börja med bilder, filmer, små spindlar från långt håll och öva sedan på att komma närmre eller hitta större spindlar)
- Ta hjälp av en person som du känner dig trygg med som vågar vara nära spindlar.
- Stanna kvar lite längre än du brukar, rädslan blir ofta lättare efter en stund.
- Fortsätt öva! Att skapa nya vägar i hjärnan kan ta lite tid, så det är en bra hjälp att fortsätta öva varje gång man får chansen.
Lider du av en fobi eller rädsla som hindrar dig i vardagen och som får dig att må dåligt? Du är varmt välkommen att kontakta oss för ett inledande bedömningssamtal där vi kan rekommendera psykolog och terapi för just dina behov.