Ailurofobi – rädsla för katter

I den här artikeln får du lära dig mer om ailurofobi som innebär intensiv rädsla för katter.

Författare: Lotta Flood.
Medicinskt granskad av Leg. Psykolog Caroline Erkers.

Vad är ailurofobi?

När man lider av ailurofobi känner man en intensiv rädsla och ångest för katter. Det kan handla om att exempelvis vara rädd för att bli attackerad av en katt eller röra en katt. Även att höra, se, tala eller tänka på katter kan orsaka rädsla och ångest, vilket leder till undvikande av olika platser där det kan finnas katter. Att drabbas av en specifik fobi är inte ovanligt, cirka 10-15% av befolkningen utvecklar en specifik fobi någon gång under livet.

Våra psykologer

Läs mer om våra empatiska och duktiga psykologer

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Varför får man ailurofobi?

Precis som vid utvecklandet av andra fobier, vet man inte alltid den exakta orsaken till att ailurofobi uppstår, men det finns olika teorier. Delvis tror man att risken ökar för personer som varit med om en traumatisk upplevelse relaterad till katter, exempelvis att bli attackerad av en katt.

Man tror också att om man har en anhörig med en specifik fobi eller lider av något annat ångestsyndrom har man ökad sannolikhet att utveckla fobin. Även att höra historier om katter som kan vara obehagliga eller skrämmande kan leda till att fobin utvecklas.

Vanliga symptom på ailurofobi

1. Rädsla & Ångest

Katter eller saker som kan relateras till katter orsakar intensiv rädsla och ångest. Det kan vara allt från att se katter, höra ljud som associeras till katter eller att bara tänka på katter.

2. Undvikandebeteende

Du undviker platser där du vet att det finns katter, exempelvis att vara hemma hos en anhörig med katt. Du tänker också ofta på hur du kan undvika att befinna dig på platser där det kan finnas katter.

3. Fysiska symtom

En närvaro av katter orsakar olika fysiska symtom såsom yrsel, svettningar, ökad puls, hjärtklappning, illamående eller orolig mage.

4. Flyktbeteende

Närvaro av katter väcker ett starkt behov av att fly situationen. Läs om flyktbeteende

5. Panikattack

Katter kan orsaka panikattacker.

Behandling av ailurofobi

Det finns inget medicinskt botemedel för ailurofobi men det kan behandlas med något som kallas för exponeringsterapi. Exponeringsterapi är en teknik man använder sig av i kognitiv beteendeterapi (KBT). Under behandlingen arbetar man både med tankar och beteenden för att minska det känslomässiga påslaget och/eller undvikandet som objekten utlöser.

I exponering får patienten chans att på ett kontrollerat och säkert sätt gradvis närma sig det specifika objektet ett flertal gånger tills att det inte längre är så obehagligt eller jobbigt. Här kan du läsa mer om behandling av fobier.

Hur kan Svea KBT hjälpa dig?

Våra psykologer på Svea KBT är experter inom psykologisk behandling av fobier. Du är varmt välkommen att kontakta oss för ett inledande bedömningssamtal där vi kan rekommendera den bästa psykologen för just dina behov och omständigheter.

Läs mer om olika fobier