Musofobi – symtom – orsaker – behandling

Musofobi innebär en stor rädsla för möss och råttor. Det orsakar en stor rädsla, ångest och panik som är oproportionerliga till riskerna.

Författare: Ebba Oscarsson.
Medicinskt granskad av Leg. Psykolog Caroline Erkers.

Vad är musofobi?

Musofobi innebär en överväldigande rädsla för möss och råttor. Bara att se en bild med en mus eller råtta kan orsaka ett högt stresspåslag. Att leva med musofobi kan innebära stort inskränkande i vardagslivet.

Relaterade rädslor till musofobi är kontamination, liksom föroreningar eller bakterier. Många med musofobi är rädda för att möss och råttor bär på farliga sjukdomar, loppor eller fästingar som kan smitta av sig.

Läs om våra psykologer

Om du är intresserad av att läsa mer om våra psykologer på Svea KBT kan du följa länken nedanför.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

16 Symtom vid musofobi

 1. Tankar om att bli smittad
 2. Orostankar om att något farligt ska inträffa
 3. Intensiv rädsla
 4. Ångest och oro
 5. Försöker fly situationen
 6. Säkerhetsbeteenden; saker man gör för att minska obehaget eller uthärda situationen.
 7. Undvikandebeteenden; aktivt undvikande av situationer där möss/råttor kan förekomma.
 8. Svettningar och darrningar
 9. Djupare och snabbare andning
 10. Högt stresspåslag
 11. Hjärtklappning
 12. Tryck över bröstet
 13. Smärta
 14. Panik
 15. Illamående och yrsel
 16. Hyperventilering

Vad orsakar musofobi?

Fobier för djur utvecklas vanligen under barndomen. För att bli diagnostiserad med specifik fobi krävs det att fobin har förekommit under minst 6 månader. Utifrån ett evolutionärt perspektiv har vi ett medfött biologiskt system som varnar oss för faror, inklusive farliga djur. Även om råttor och möss nödvändigtvis inte är livshotande så aktiveras ändå detta system som får oss att vilja gå i kamp eller fly situationen.

Hur starkt vi upplever rädsla är till viss del ärftligt, och om man exempelvis växt upp med en närstående som påvisat en stor rädsla för möss och råttor, kan det ha blivit en inlärd rädsla. Om man själv har haft negativa erfarenheter av möss eller råttor kan detta även vara en starkt bidragande faktor till att man utvecklar musofobi.

Behandling av musofobi

Exponeringsbehandling – Exponering innebär att man under trygga förutsättningar gradvis närmar sig det man är rädd för. Tillsammans med terapeuten rangordnar man olika situationer utifrån hur ångestframkallande de är. Man börjar exponeringen med det som väcker minst ångest, till att successivt trappa upp utmaningarna. Behandling av fobier.

Vid in-vivo exponering åker man exempelvis tillsammans med terapeuten till en plats där det finns möss eller råttor. Däremot vid interoceptiv exponering utsätter man sig för ångestframkallande kroppsliga reaktioner, med syfte att öka toleransen för dessa. Det kan ske genom att man exempelvis får hyperventilera eller ta djupa andetag. Generellt vid exponeringsbehandling ska man lära sig stå ut i obehaget utan att ta till några säkerhets-eller undvikandebeteenden.

Hur kan Svea KBT hjälpa dig?

Lider du av en fobi eller rädsla som hindrar dig i vardagen och som får dig att må dåligt? Vi på Svea KBT har god erfarenhet av att möta människor med olika former av fobier. Du är varmt välkommen att kontakta oss för ett inledande bedömningssamtal där vi kan rekommendera psykolog och terapi för dig. Vi anpassar behandlingen utifrån just dina behov.

Läs om andra fobier