Självskadebeteende hos barn – Barnpsykologen svarar

Självskadebeteende hos barn innebär att barnet medvetet gör saker för att skada sig själv. Det förekommer hos både barn, vuxna, pojkar och flickor, och är ofta ett försök att hantera svåra känslor. Vanligast är att det börjar i 12-14 års åldern men det förekommer även hos yngre barn.

Psykolog Malin Blide

Författare

Leg. Psykolog Malin Blide

Malin Blide är leg. Psykolog sedan 2016 och arbetar på vår mottagning i Göteborg med behandling av barn och vuxna . Hon har stor erfarenhet inom KBT och ACT.

Om ett barn upplever psykiskt lidande kan den fysiska självskadan vara ett sätt att göra lidandet mer konkret och begripligt. Det kan också vara ett sätt att visa för omgivningen att ens lidande är verkligt och värt att ta på allvar.

Många upplever att beteendet är en lättnad då det minskar ångest och jobbiga tankar i stunden. Ofta leder det dock till känslor av skam och nedstämdhet efteråt och bidrar till att barnet mår sämre på lång sikt.

Vid självskadebeteende är det viktigt att få hjälp tidigt. Det finns effektiv hjälp att få för att kunna sluta skada sig och utveckla bättre sätt att hantera sina känslor. Läs mer om självskadebeteende hos vuxna.

Hur upptäcker man självskadebeteende hos barn?

Om du misstänker att ett barn nära dig skadar sig själv kan du försöka vara uppmärksam på hur barnet mår. Många som självskadar gör det ensamma, skäms och försöker att dölja det. Om du ser att barnet har sår, ärr, blåmärken eller andra skador – visa omtanke och ställ frågor.

Ibland kanske vi vuxna vill “ignorera” tecken på självskada, inte ge det uppmärksamhet och hoppas att det ska gå över. Det gör ofta att barnet bara känner sig mer missförstådd och ensamt.

Läs mer om våra psykologer som arbetar med barn

Våra psykologer är empatiska och erfarna när det gäller barn och ungdomars problem. Här kan du läsa mer.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Olika typer av självskada

Det finns olika typer av självskada. Många kanske ser framför sig att det handlar om att skära sig i armarna, men självskadebeteende kan även vara att skada sig på andra delar av kroppen där det inte syns, rispa sig, slå sig själv, bränna sig eller svälja farliga saker. Det kan också vara destruktiva beteenden såsom att dricka alkohol eller ta droger, försätta sig i farliga situationer eller sexuella riskbeteenden.

  • Skära sig på olika delar av kroppen
  • Rispa sig själv
  • Slå sig själv
  • Bränna sig 
  • Svälja farliga saker
  • Alkohol och droger
  • Försätta sig i farliga situationer
  • Sexuella riskbeteenden

Hos barn med neuropsykiatriska diagnoser, såsom autism och ADHD är självskada vanligare. Barn med autism kan ibland göra repetitiva rörelser som att banka huvudet i väggen. Barn med ADHD kan skada sig på ett impulsivt sätt, eller som en strategi för att minska rusande tankar.

KBT behandling för barn som skadar sig själva

KBT terapi av självskadebeteende går ut på att lära sig att känna igen olika känslor vi upplever, och utveckla bättre sätt att hantera dem. I en behandling kan barnpsykologen till exempel arbeta med att ersätta självskadebeteendet med andra beteenden som också ger starka sinnesupplevelser (så som att ta en kall dusch eller fysisk aktivitet).

Information för dig som söker terapi för barn i Stockholm.
Information för dig som söker terapi för barn i Göteborg.
I vissa fall kan barnet behöva behandling för andra psykologiska syndrom som ångestsyndrom, depression, ätstörning eller trauma. Behandlingen brukar också hjälpa barnet att fylla sitt liv med andra, positiva aktiviteter som gör att barnet mår bra och har ett meningsfullt och innehållsrikt liv. 

Om du har ett barn i din närhet som mår dåligt är du välkommen att kontakta oss för en inledande konsultation om lämpliga behandlingsmetoder och insatser.