Parbesiktning – parterapi i förebyggande syfte

I den här artikeln berätta psykologen Julia om parbesikting som är en parterapi i förebyggande syfte och som genomförs för att stärka en redan bra relation eller att förebygga problem innan de uppstår.

Psykolog Julia Stenbrinck

Författare

Psykolog Julia Stenbrink

Julia Stenbrink är psykolog med utbildning från Karolinska Institutet. Hon har tidigare arbetat inom psykiatrin och primärvården med psykisk ohälsa. Hon har god erfarenhet av att behandla både barn, ungdomar och vuxna samt föräldrastöd.

När man tänker på parterapi så tänker nog de flesta att det bara är till för par som har det dåligt. Att det är någonting man går till om man behöver hjälp att lösa problem inom förhållandet. Till viss del är detta sant, men det behöver inte vara så.

De flesta par som kommer till parterapin har väntat mycket längre än vad de borde. Många par kommer till parterapin som ett sista försök att vara tillsammans. Vissa har redan bestämt att de ska separera när de kommer till första samtalet.

De flesta kommer alltså lite för sent. Faktum är att man kan komma till parterapi redan innan man upplever att man har några problem eller bara har små problem. Man kan komma för en så kallad ”parbesiktning”.

Läs mer om våra parterapeuter som arbetar med relationer

Våra psykologer är empatiska och erfarna när det gäller parterapi och svårigheter som finns i våra relationer. Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa er.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Vad är parbesiktning?

Precis som det är viktigt att underhålla ett fordon och besiktiga det då och då för att se att det funkar som det ska är det viktigt att underhålla sin relation. En parbesiktning innebär generellt att man får komma på fyra sessioner.

På Svea KBT vet vi att alla par är unika och kan komma med olika behov och önskemål, antalet sessioner och dess innehåll skräddarsys efter parets behov och kan därför variera.

Parbesiktningen inleds i de flesta fall med en session där båda parter berättar tillsammans om hur de upplever sin relation. Därefter följer oftast två individuella sessioner där varje part tillsammans med psykologen utforskar sin syn på relationen och den historia som personen för med sig in i relationen.

Under den fjärde sessionen presenteras psykologens analys om parets likheter, olikheter och beteendemönster. Paret får sedan verktyg och hemuppgifter för att lära sig mer om sig själva och varandra eller en rekommendation kring att fortsätta i parterapi.

5 Anledningar att gå i parterapi i förebyggande syfte

1. Det är alltid bra att lära sig om kommunikation

Alla relationer är beroende av en fungerande kommunikation. Många bråk härstammar från att det sker små missförstånd. Det kan vara att den ena partnern uttrycker sig klumpigt eller att den andra parten tolkar in något i det som sagts. Det kan även vara en kombination av båda.

Att lära sig mer om hur man kan kommunicera i sin relation kan göra relationen bättre. Kunskaperna om kommunikation kan dessutom appliceras på andra relationer till exempel vänskapsrelationer eller familjerelationer. Läs mer om vanliga kommunikationsproblem.

2. Du får lära dig om dina ömma punkter

I stort sett alla personer har saker som de reagerar lite starkare på än vad andra skulle göra. Det är inte alltid lätt att förstå varför man reagerar extra starkt på en situation eller att inse att man gör det. Genom att lära sig om sina egna sårbarheter är det lättare att hantera dessa.

3. Du får lära dig om din partners ömma punkter

Det är också bra att få insyn kring vilka saker ens partner tycker är extra jobbigt. Du kanske har märkt att vissa saker gör din partner orimligt arg eller upprörd, men kanske inte riktigt förstår varför det är så upprörande. Hos en parterapeut får ni möjlighet att prata om detta på nya sätt, samtidigt som ni får ett utomstående perspektiv från någon utbildad i att förstå precis dessa saker.

4. Att ta hand om små problem nu minskar risken för stora problem senare

Små konflikter som inte blir lösta har en tendens att hänga kvar. Saker som inte kändes så stora kan plötsligt kännas jobbigare när det händer många gånger eller när det verkar som del av ett större problem.

Det kanske exempelvis bara kändes lite jobbigt att din partner är dålig på att diska efter sig, tills det började kännas som en regelbunden brist på respekt och skapar bitterhet. Att lära sig att ta hand om de små konflikterna både minskar risken för större konflikter och ökar förmågan att lösa dem. Mer information om vanliga bråk i relationer.

5. För att stärka den gemensamma bilden av relationen

Att aktivt välja att jobba och vårda relationen skapar en gemensam bild av hur ni vill att er relation ska se ut. Förebyggande parterapi kan hjälpa er att se till att ni går i samma riktning och har samma mål med relationen, samt tydliggöra vilka områden där det skulle behövas en kompromiss eller nytt förhållningssätt för att vara på samma våglängd.

Pröva en parbesiktning hos oss

I parterapi kan får ni möjlighet att lära känna er själva och er partner samt stärka en redan välfungerande relation och förebygga att nya konflikter uppstår
Läs mer om att träffa parterapeuter i Stockholm.
Läs mer om att träffa parterapeuter i Göteborg.
Läs mer om att träffa parterapeuter i Uppsala.
Läs mer om att träffa parterapeuter i Malmö

Du är alltid välkommen att kontakta oss för en inledande konsultation om bästa behandlingsmetod eller lämpligaste psykologen för ditt eller erat behov.