6 tips för att introducera ny partner för barnen

I den här artikeln delar vår barnpsykolog med sig av 6 tips för hur du bäst introducerar en ny partner för dina barn.
Psykolog Malin Blide

Författare

Leg. Psykolog Malin Blide

Malin Blide är leg. Psykolog sedan 2016 och arbetar på vår mottagning i Göteborg med behandling av barn och vuxna . Hon har stor erfarenhet inom KBT och ACT.

När skilsmässan är över och du har anpassat dig till din nya tillvaro så börjar förhoppningsvis ett nytt kapitel i ditt liv där du träffar en ny partner och får en ny kärleksrelation. Men även om du som vuxen har gått vidare efter separationen, är det inte alls säkert att dina barn känner på samma sätt.

Risken finns att de fortfarande hoppas på en återförening mellan sina föräldrar och därmed inte är mottagliga för en ny partner, eller så vet de inte hur de ska hantera en ny främmande person i deras liv.

De kan också uppleva den nya partnern som en rival till den andra föräldern och som en person som tar en del av din uppmärksamhet. I vissa situationer kan barnet också känna en lojalitet mot den andra föräldern och kan därför inte tillåta sig själv att tycka om den nya personen eftersom det skulle innebära ett svek.

Lär känna våra barnpsykologer

Våra barnpsykologer är empatiska och erfarna när det gäller barn och ungdomars problem inom skola och hem. Läs mer om våra behandlare.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Att presentera en ny partner för ett barn kan därför vara en svår uppgift. Det uppstår lätt frågor kring bästa sättet att faktiskt prata med sina barn om att det kommer en ny person i deras liv.
Lästips – om bonusfamiljer.

Barnets ålder spelar naturligtvis en stor roll för hur du kan närma dig ämnet. Ett litet barn har inte samma mognadsnivå som ett äldre barn och deras reaktioner och förmåga att hantera sina känslor kan variera ganska stort. Alla familjer är också olika vilket innebär att alla situationer blir olika.

Det finns därför inga exakta regler som styr hur länge du bör vänta med att berätta, eller hur situationen ska hanteras. I slutändan är du den person som känner ditt eget barn bäst och du bör naturligtvis låta den kunskapen styra hur du hanterar situationen.

6 Tips på hur du kan introducera en ny partner för dina barn

Men det finns några generella tips som kan vara bra att ha i åtanke inför samtalet. Här kommer 6 tips från vår barnpsykolog:

1. Visa barnen att de är de viktigaste personerna i ditt liv

Se till att barnen verkligen förstår att de är din högsta prioritet. På det sättet minskar du risken att de ska känna sig glömda eller uppleva att de inte är lika viktiga som den nya personen.

2. Introducera inte en kortvarig partner

Om du misstänker att en partner inte kommer att vara långvarig är det bättre att inte introducera den personen för dina barn. Du behöver själv känna dig säker på relationen och ge dig själv tid att i lugn och ro landa i ditt förhållande först.

3. Glöm inte att prata med din gamla partner eller ex innan du berättar för barnen

Det kan kännas jobbigt att behöva diskutera en ny relation med ditt ex, men det blir ännu jobbigare om hen får veta via barnen.

4. Låt barnen träffa din nya partner på neutral mark de första gångerna

Ha en trevlig picknick, gå på museum eller träffas och fika. När ni sedan ses hemma är det en bra idé att inte sova över första gången. Du kan också låta dina barn bestämma hur de vill träffas första gången. Det här gör att de känner sig mer inkluderade och att deras åsikter har betydelse. Om de inte vill träffas överhuvudtaget så betyder det att de inte är känslomässigt redo ännu och du bör inte tvinga fram ett sådant möte.

5. Var beredd på att barnen inte blir glada över din nya relation

Många barn har en dröm om att föräldrarna ska bli tillsammans igen och en ny partner raserar denna dröm.

6. Var tydlig med att alla känslor är ok

Det är ok med alla olika sorters känslor och märker du att det är mycket jobbigt för dem bör du skynda långsamt med gemensamt umgänge.

När ditt barn inte accepterar din nya partner

Om det visar sig att ditt barn inte tycker om din nya partner och sätter sig på tvären när det gäller er relation, vad bör du göra då? Det enkla men också lite tråkiga svaret är att ge ditt barn tid. Försök inte tvinga dem att gilla den nya personen. Låt dom landa i den nya situationen, och försök ha roligt tillsammans och låt din nya parter komma in i erat liv sakta.

Umgås under gemensamt roliga omständigheter och återigen försök hela tiden ha roligt tillsammans under roliga omständigheter och se om ditt barn ändrar sin attityd med tiden.

Om detta inte hjälper utan barnet fortsätter ha ett starkt motstånd så kan det vara dags att kontakta en barnpsykolog som kan hjälpa barnet att hantera den förändrade livssituationen och ge dig som förälder strategier och verktyg för att hjälpa barnet att förstå bättre. 
Läs mer om att träffa en barnpsykolog i Stockholm.
Läs mer om att träffa en barnpsykolog i Göteborg. 
Läs mer om att träffa en barnpsykolog i Uppsala.

Du är välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig och ditt barn att hantera jobbiga situationer.