Tar en rast

Panikångest

När det känns som att man tappar kontrollen

Vad är panikångest?

Panikångest kommer plötsligt och kan upplevas som tryck över bröstet, andnöd, yrsel, hjärtklappning, rädsla för att tappa kontrollen eller att “bli galen”. Ångesten är väldigt intensiv under den tid den pågår och även om den är kortvarig kan det där och då kännas som en evighet. Panikångest leder ofta till att man blir undviker situationer där man tror att den kan uppstå på nytt. Det är heller inte ovanligt att man scannar av sig själv efter tecken på att paniken är på väg. Viktigt att veta när det gäller panikångest är att den inte är farlig, bara väldigt obehaglig.

Vad beror panik på?

Våra kroppar har ett naturligt varningssystem som aktiveras vid fara, adrenalin pumpas ut i blodet, pulsen ökar och vi förbereder oss på att fly. Ibland kan dock alarmsystemet bli överkänsligt och aktiveras även om ingen fara föreligger. Efter en sådan upplevelse tenderar vi att minnas de signaler som föregick paniken och bli extra vaksamma mot dem. Vi blir kort och gott rädda för att bli rädda. Det leder till att små fysiologiska förändringar eller yttre intryck som påminner om det senaste anfallet kan trigga igång ett nytt anfall, trots att vi gjort allt för att undvika det!

Hur går en behandling till?

I behandlingen för panikångest kommer du succesivt att få träna på att lära dig hantera de kroppsliga signaler som visar att panikkänslorna är på väg utan att undvika dem. Genom att stanna kvar i känslan och inte försöka stoppa den kommer du upptäcka att den inte är farlig och att den allt snabbare går över av sig själv. Vi kommer även att träna dig i att hantera miljöer som tidigare framkallade panikångest i avsikt att göra dem mindre laddade och obehagliga.

Hur lång tid tar en behandling?

Man kan inte säga helt säkert hur lång tid en kbt-behandling tar då detta beror på din grad av besvär, men vanligt är att en behandling för panikångest sträcker sig mellan 5-10 sessioner.

Vill du veta mer? Hör av dig till oss på 08-449 49 97 eller boka en tid här.