worried.jpg

Oro

När man inte kan sluta ora sig och tänka på negativa saker

Oroande kan drabba oss alla. Det kan röra sig om arbetet, sin egen eller de närståendes hälsa, att drabbas av någon allvarlig olycka eller att ha begått något misstag som kan uppdagas. Ofta handlar det om att någon sorts katastrofal händelse ska inträffa. I de allra flesta fall släpper oron inom en eller ett par dagar och man kan lämna tankarna bakom sig. Men ibland vill oron inte släppa, hur mycket man än försöker att finna en lugnande tanke eller en lösning på problemet. Till sist kan det kännas som att all ledig tid går åt till att oroa sig.

Vad är oro och vad beror orostankar på?

Varje dag far en mängd tankar genom vårt huvud, både trevliga och mindre trevliga. För det mesta kan vi avfärda obehagliga tankar och glömmer snart bort dem. Man kan tänka sig att man har ett filter som sorterar bort merparten av alla tankar och bara släpper igenom de som upplevs som viktiga och trovärdiga. Ibland är vi dock stressade, trötta eller nedstämda. Det kan leda till att filtret blir tunnare och tankar som vi i normala fall skulle sortera bort slipper igenom. När sedan en oroande tanke fått fäste gör vi det naturliga då vi uppdagat något som kan vara hotfullt – vi försöker hitta en lösning på problemet. Dessvärre är det inte alltid en lösning står att finna, speciellt inte om tanken är: “tänk om jag blir sjuk? Vad kommer hända då?”

 

Vi kan inte finna ett svar som med hundra procent säkerhet motbevisar att vi kan bli sjuka, för vi kan ju faktiskt bli sjuka! Trots att vi inte finner ett svar så fortsätter vi att oroa oss och finna en lugnande tanke, men utan framgång. Ofta kan det även upplevas som att oron inte går att styra över, att den hela tiden kommer tillbaka, även när man försöker att inte oroa sig.

Vi oroar oss av två anledningar

Man kan säga att vi oroar oss av två anledningar:

1. Vi försöker hitta en lösning på problemet eller en lugn tanke.

2. Vi förbereder oss på det hemska som kan hända, så att vi inte blir tagna på sängen när det väl händer.

Oroandet kan sägas vara ett skyddsbeteende som tjänar till att hålla ångesten under kontroll. Detta trots att den paradoxalt nog håller ångesten vid liv!

Hur behandlas oro och negativa tankar?

Under våra behandlingar kommer du att få träna på att få ett nytt förhållningssätt till dina tankar. Du kommer att få lära dig att du faktiskt kan välja vad du vill tänka på och att du inte måste tänka orostankar. Även om orostankar dyker upp då och då får du lära dig tekniker att låta tankarna komma och gå på precis samma sätt som andra, mindre oroande tankar. Detta kommer även leda till att du får öva på att hantera den ångest det medför att inte förbereda dig för katastrofer och att godta att vissa saker inte går att försäkra sig mot. Att vissa saker i livet förblir osäkra, utan att de för den skull ska behöva ta upp alla dina tankar!

Hur lång tid tar en behandling?

Man kan inte säga helt säkert hur lång tid en kbt-behandling tar då detta beror på din grad av besvär, men vanligt är att en behandling för oroande sträcker sig mellan 5-10 sessioner.

Vill du veta mer? Tveka inte att höra av dig till oss på 08-449 49 97 eller med kontaktformuläret här på hemsidan.