Har du dåligt samvete som förälder? Psykologen tipsar

Psykolog Paulina Nordebrand

Författare

Psykolog Paulina Nordebrand

Paulina Nordebrand är psykolog och utbildat inom KBT med examen från Stockholms universitet. Hon har fördjupad kunskap inom terapiformerna Dialektisk beteendeterapi (DBT), ACT, ISTDP.

Att uppleva dåligt samvete som förälder är något som många föräldrar känner igen sig i. Det kan uppstå av olika anledningar och kan vara en utmanande känsla att hantera. Här är några vanliga orsaker till dåligt samvete hos föräldrar och förslag på sätt att förhålla sig till det dåliga samvetet.

Arbetstider

Föräldrar som arbetar långa timmar eller har krävande jobb kan känna dåligt samvete över att de inte tillbringar tillräckligt med tid med sina barn. Försök att avsätta en ostörd stund dagligen där du umgås med ditt barn med fokus på barnets intressen. En kortare stund fri från distraktioner hjälper er att bygga en positiv och tillitsfull relation. Du kan också bjuda in ditt barn att delta i vardagligliga aktiviteter såsom hushållsuppgifter, handling eller träning.

Skilsmässa

Separation eller skilsmässa kan leda till dåligt samvete hos föräldrar, särskilt om barnen är inblandade. Det är viktigt att kommunicera öppet med dina barn och stödja dem genom förändringen. 

Bristande tålamod

Alla föräldrar upplever ibland brist på tålamod eller frustration gentemot sina barn. Det kan leda till dåligt samvete, men det är viktigt att komma ihåg att ingen är perfekt. Du kan öva upp din förmåga till tålamod genom att ta hand om dig själv och ägna dig åt aktiviteter som fyller på din energi.

Missade viktiga ögonblick

Ibland kan föräldrar känna dåligt samvete över att ha missat viktiga händelser eller milstolpar i sina barns liv på grund av arbete, andra åtaganden eller sjukdom. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan kontrollera allt och att du kan göra det bästa du kan med de resurser och omständigheter du har.

Förväntningar från andra

Föräldrar kan känna dåligt samvete om de känner att de inte lever upp till förväntningar från släktingar, vänner eller samhället. Det är inte ovanligt att börja jämföra sig med andra föräldrar via sociala plattformar. Försök att fundera kring vad som är viktigt för just dig i ditt föräldraskap och kom ihåg att vara snäll mot dig själv.

Egentid

Dåligt samvete kan uppstå när du prioriterar att ta hand om dig själv och göra saker på egen hand utan dina barn. Kom ihåg att det viktigt att ta hand om dig själv och din hälsa för att orka med föräldraskapet. 

Få hjälp med ditt föräldraskap

Läs mer om våra psykologer och hur de kan stötta dig i ditt föräldraskap.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Hur kan Svea KBT stötta dig som förälder?

Våra psykologer på Svea KBT är experter barn och familjeliv. Vi stöttar gärna dig som förälder när du befinner dig i jobbiga situationer Varmt välkommen att kontakta oss idag.

Läs mer om hur våra barnpsykologer kan hjälpa dig som förälder.

Föräldrastöd Stockholm
Föräldrastöd Göteborg
Föräldrastöd Malmö
Föräldrastöd Uppsala