Separation

Psykolog Julia Lidman

Författare

Psykolog Julia Lidman

Julia Lidman är Psykolog hos Svea KBT med examen från Umeå Universitet med inriktning mot KBT, DBT och PDT. Hon har erfarenhet från primärvården, psykiatrin och psykosvården och har arbetat med depression, ångest, stress och sömnproblem samt tyngre problematik.

Att separera från en romantisk partner kommer ofta med många känslor som variera mellan lättnad, ilska och sorg. Att en stor del av ens liv förändras eller försvinner kan kännas både tomt och förvirrande. Att separera kan innebära att efterföljden ser olika ut beroende på hur relationen såg ut, om man varit sambos eller gifta kan kanske man skiljer sig och flyttar isär. Det kan komma med många andra saker som att dela upp ekonomi, bostad, ägodelar och frågor om vårdnad om det finns barn med i bilden.

Hur många skiljer sig per år?

Enligt SCB så har antalet skilsmässor varierat under 2000-talet. 2022 ägde 21 531 skilsmässor rum. Flest skilsmässor skedde under 2000-talet var 2013 då 26 933 skilsmässor registrerades.  Äktenskap avslutas även när någon går bort. Genomsnittslängden för skilsmässor som upplöstes genom skilsmässa var 12,2 år.

Varför skiljer folk sig?

När man frågat varför folk skiljer sig så är en vanlig orsak som nämns att man vuxit ifrån varandra. Andra vanliga orsaker är att man saknar gemensamma intressen, otrohet, ekonomiska problem eller psykisk eller fysisk misshandel.

Lär känna våra psykologer

Våra kompetenta psykologer är experter inom terapi och behandling.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Separationens 4 faser

En separation har ofta 4 olika faser som kan komma med olika känslor och faser. Faserna har ingen exakt form eller ordning och alla känner inte allt som beskrivs nedan. Man kan likna det vid en sorgereaktion över att någonting tar slut eller upphör att existera

  1. Förnekelse. Det är vanligt att i början inte vilja tro på att man kanske vuxit ifrån varandra eller skulle bli lyckligare isär. Man kanske inte vill se att det spricker i sömmarna och försöker undvika saker som påminner om att relationen inte ser ut som man vill.
  2. Ilska: Att bli arg är också vanligt. Man kan känna ilska över att det känns som att man ger upp på sina drömmar, sig själv eller den andra personen. Bilden man skapat sig kring hur livet skulle kunna ha blivit tillsammans försvinner.
  3. Nedstämdhet och sorg: När omfattningen av vad en separation kan innebära kommer ofta sorg. Att gå skilda vägar, att lämna en person är en form av förlust som man kan behöva sörja.
  4. Acceptans: Att nå acceptans över att relationen kommer ta slut kan ge en insikter. Med acceptans kan lära sig mycket om sig själv och den andra personen.

4 Tips för att gå vidare efter en separation

Här är 4 tips för att gå vidare efter en separation och hitta sig själv igen. Att ha delat sitt liv med en annan person formar en, att gå tillbaka till att vara själv kan därför kännas som en drastisk förändring.

  1. Prata med nära och kära – att prata om det vi genomgår kan hjälpa att bearbeta det som hänt och våra känslor. Att få stöd och omsorg från andra kan också hjälpa oss att inte känna oss lika ensamma.
  2. Var snäll mot dig själv – Tillåt dig att känna, alla känslor har rätt att finnas. Det kan vara lätt att haka upp sig på en känsla, men ofta brukar man hitta fler om man tillåter sig. Påminn dig själv om att alla känslor är okej men att du inte behöver agera på dem.
  3. Prioritera – Låt dig själv prioritera det som ger dig energi. Det är viktigt att du fokuserar på din egen hälsa, att få sömn, ära regelbundet och få in fysisk aktivitet. Lägg energin på de sociala kontakter där du finner stöd och hjälp, det är viktigt att du skapar trygghet runtomkring dig.
  4. Våga sök hjälp – Våga be om hjälp när du behöver det. Känner du att du inte kan prata om allt med alla så finns stödfunktioner som samtalskontakter, terapeuter eller psykologer. De kan vara till god hjälp för att bearbeta känslor, hjälpa dig att prioritera och gå vidare.

Att tänka på vid separation med barn

Finns det barn med i bilden tillkommer extra ansvar. Ett barns behov är väldigt individuellt. Det viktigaste att nämna är att skapa en känsla av trygghet i och runt barnet. Vill du läsa mer om barn vid separation kan du göra det här: Skiljas med barn.

Psykisk ohälsa vid separation

Oavsett vart i separationens faser du befinner dig i så kan det påverka din psykiska hälsa. Det är lätt att känna panik, må dåligt, bli nedstämd eller deprimerad. Man kan också få jobbiga tankar som skapar svartsjuka eller säker ens självförtroende.

Ny relation efter separationen

Efter en separation kan det kännas svårt att hitta en ny relation, eller så går man vidare snabbt för att undvika att sörja. Det är inte fel att vara ensam ett tag, det är heller inte fel att söka en ny relation. Det viktigaste är att du gör det när du känner att du är redo och det känns rätt för dig. Kom ihåg att du ska ha energi och lust att lägga tid på att vårda den nya relationen.

Om jag ångrar min separation

Att känna tvivel eller ånger är inte ovanligt efter en separation. Det kan dock vara nyttigt att låta lite tid passera för att kunna särskilja om det är hela relationen man saknar eller om det handlar en saknad efter det som fungerade bra. Det är aldrig fel att lyfta sina känslor med den andra personen, men det är alltid viktigt att komma ihåg att respektera den andras gränser och känslor. Praktiskt sett så går det också att återkalla en skilsmässoansökan.

Om jag ångrar min separation

En separation kan aldrig ”rädda relationen” och det ska inte ses som ett verktyg för att förbättra en relation då en separation ofta kommer med en period av jobbiga känslor och mycket att bearbeta. Men ibland hittar man tillbaka till varandra efter en skilsmässa eller separation. En separation kan ge tid och utrymme till att jobba på sig själv och utvecklas. Det kan leda till att man kanske åter finner varandra och att relationen fungerar bättre än tidigare.

Mer artiklar inom ämnet:
Relationer
Jämföra sin relation med andras
Olycklig kärlek
Hur gör man för att komma över någon?

Hur kan Svea KBT hjälpa?

Ibland kan man behöva hjälp att prata med en professionell person om sitt liv och sitt mående. Om du känner att du behöver stöd så rekommenderar vi att du bokar en tid hos någon av våra psykologer. Du kan även kontakta oss för rekommendation om bästa psykolog och terapimetod för just dina omständigheter.