Vad är stressutslag?

Stressutslag är en vanligt förekommande kroppslig reaktion när kroppen utsätts för stress och består ofta av upphöjda, kliande, röda och ibland varma partier som kan variera i storlek till några millimeter till någon decimeter. Utslag och eksem kan komma ensamt eller flera i gruppen. Vanliga exempel på olika stressutslag är;

 • Stressutslag i ansiktet eller runt ögonen
 • Eksem
 • Stressutslag på händerna
 • Kliande hårbotten vid stress
 • Röda utslag eller blåsor på olika delar av kroppen

De allra flesta upplever någon gång i livet perioder av stress. Närmast kopplat till stress är kanske den emotionella stressen med psykisk påfrestning, men stress kan också manifesteras kroppsligt.

Gör vårt stresstest
Läs mer om stress
Läs mer om stress på jobbet

Fysiska symptom på stress.

Stress kan ge en rad olika kroppsliga utslag. Nedan återfinns vanligt förekommande fysiska symptom på stress;

 • Smärta, värk och stelhet
 • Bultande hjärta
 • Känsla av tryck över bröstet
 • Utmattning eller extrem trötthet
 • Sömnproblematik
 • Huvudvärk och yrsel
 • Högt blodtryck
 • Problematik med matsmältning eller magsmärtor
 • Nedsatt immunsystem
 • Sexuell dysfunktion

Psykologiska symptom på stress.

De psykologiska symptomen som kan uppstå till svar på perioder av stress är många. Några exempel på de vanligaste är följande;

 • Ångest och irritabilitet
 • Depression
 • Panik- eller stressattacker
 • Nedstämdhet och hopplöshetskänslor.

Våra psykologer stöttar och hjälper

Läs mer om våra psykologer och hur de kan stötta och stressrelaterade problem.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Varför får man utslag av stress?

Utslag uppkommer ofta till följd av en allergisk reaktion eller annan reaktion på något utomstående, men kan även triggas av inre faktorer som psykisk påfrestning.

Stressutslag uppkommer vanligen hos kvinnor efter 30. En riskfaktor är om man upplevt utslag till följd av en allergi tidigare, men vem som helst kan under livet få stressutslag. När kroppen är stressad utsöndras stresshormonet kortisol. Kortisol har olika inverkan på kroppen, där nedsatt sårläkning och påverkan på vår hud är vanliga.

Förhöjda kortisolvärden kan också medföra sömnproblematik, något som vidare också påverkar kroppens förmåga att läka. Stress kan också resultera i förhöjt immunförsvar, som kan leda till en autoimmun reaktion med utslag.

Hur behandlar jag mina stressutslag?

Beroende på vad utslagen beror på kan de behandlas olika. Temporärt kan man börja med att försöka behandla dem hemma genom krämer med antihistamin eller andra krämer som kan hjälpa mot kliandet. Att byta ut tvättmedel, ha löst sittande kläder eller att utesluta krämer med parfym kan också hjälpa.

Men om utslagen uppstått till svar av en stressreaktion är den mest effektiva behandlingen att behandla stressen. För att behandla stress kan mycket göras på egen hand. Att se över vilka stressorer som finns, öka positivt förstärkta aktiviteter och hålla rutiner med sömn och kost kan göra mycket. Om stressen pågått under en längre tid eller upplevs som allt för funktionsnedsättande rekommenderas psykologisk behandling.

Kan jag bli av med mina stressutslag och hur lång tid tar det?

Ja, du kan bli av med dina stressutslag. Stressutslagen kommer att försvinna när stressen går ner och du mår bättre. Beroende på din situation och hur länge du varit stressad kan processen ta lite tid, men det kan absolut bli helt bra. De allra flesta människorna upplever perioder av stress, och om dina stressutslag återkommer kan det vara bra att kolla över sin situation igen och träffa en psykolog. Till svar på att allas situationer och liv är olika är det svårt att säga hur lång tid det tar, men en KBT-behandling som är en vanlig behandlingsmetod vid stress är cirka 5-15 samtal.

Hur kan Svea KBT hjälpa?

Svea KBT kan hjälpa dig att hitta en taktik för att hantera din stress. Du kommer få hjälp att hitta vad som gör dig stressad och strategier för att minska stressen på ett långsiktigt sätt. Din psykolog kommer hjälpa dig att hitta orsakerna till stressen och hjälpa dig att hitta vägar till en stressfri tillvaro.

Våra behandlingsupplägg är individuella och det finns ingen gräns för hur många gånger du får lov att träffa en av våra psykologer. Du kan själv vara med och bestämma och påverka din behandling och på så vis skapa ett upplägg som passar just dig.

Kontakta oss

Referenser

Cleveland Clinic. (2019). Why Am I Breaking Out in Hives When I’m Stressed?! Cleveland Clinic.
Why Am I Breaking Out in Hives When I’m Stressed?! (clevelandclinic.org)

Cleveland Clinic. (2021). Stress. Cleveland Clinic.
Stress: Signs, Symptoms, Management & Prevention (clevelandclinic.org)

Silver, N. (2019). Stress Rash: Tips for Identification, Treatment, and More. Healthline. Is It a Stress Rash or Something Else? (healthline.com)