Plusbarn (high need baby) – vanliga tecken – råd

Ett plusbarn (high need baby), är ett barn som i jämförelse med andra barn kan verka extra krävande. De har bland annat svårt att komma in i rutiner och kan verka missnöjda på grund av att de ofta skriker. I den här artikeln kan du läsa om vanliga tecken på att ett barn är en high need baby och du får även tips som förälder.

Författare: Amanda Hellblom
Medicinskt granskad av Leg. Psykolog Caroline Erkers.

4 Vanliga tecken på att din bebis är ett plusbarn

Det är vanligt att föräldrar har en känsla av att inte räcka till eller har en känsla av uppgivenhet för att barnen nästan jämt verkar upprörda och svårtrösteliga. Här är 4 vanliga tecken på att ett barn är en high need baby eller ett plusbarn:

1. Vill inte vara ensamma

En high need baby tenderar att vilja vara nära sin(a) anknytningsperson(er) både fysiskt och psykiskt. Detta innebär att barnen kan ha svårt att somna om inte en förälder är fysiskt nära eller har sin uppmärksamhet riktad mot barnen.

2. Vill ofta röra sig

Plusbarn tenderar att vilja vara i rörelse. De kan bli upprörda när de stoppas om med filt så att rörligheten begränsas. En förälder som gungar med barnet i famnen är exempel på situationer då barnet kan vara i rörelse eller att ligga i vagnen under en promenad.

3. Oregelbundna sovtider

Det kan vara svårt att få till rutiner kring när barnet ska sova och hur mycket. Det kan variera från dag till dag och jämfört med jämnåriga sover de ofta mindre. De tar till exempel ofta färre tupplurar under dagen än andra jämnåriga.

4. Är aldrig tysta när de är vakna

Det kan verka som att plusbarn lever efter mottot ”allt eller inget”. När barnet är vaket vill det ofta ha konstant uppmärksamhet och ofta genom att skrika.

Boka tid för psykodynamisk terapi

Är du intresserad av psykodynamisk terapi och vill veta mer om det är rätt terapi för dig är du välkommen att kontakta oss.

Andrea W
City – Hötorget
Liselotte S
Vasastan
Jakob H
Vasastan
Olivia E
Täby
Sara M
Kungsholmen
Viktoria M
Kungsholmen
Malin B
Göteborg
Lovisa L
Uppsala
Wendela W
Göteborg
Lina S
Vasastan
Christoffer M
Stockholm city
Petra N
Göteborg
Matilda N
Östermalm
Martin S
Södermalm
Julia S
Kungsholmen
Susanna M
Solna

Varför blir vissa barn high need baby och andra inte

Det finns inget enkelt svar på varför vissa barn blir high need baby och andra inte. I grunden har vi alla olika temperament och ärftliga dessa är till viss del. Temperament handlar om en persons benägenhet att reagera på ett visst sätt, med andra ord vilka drag en person har. Det går ofta att känna igen drag hos en själv i sina föräldrar eller mor- och farföräldrar. Barn får alltså med sig temperament genom sina gener vilket till viss del påverkar hur de är. Vissa blir mer arga när de är hungriga medan andra blir mer trötta. Dessa individuella skillnader finns också hos spädbarn även om det inte uttrycks med ord.

För att förstå ett spädbarn bör vi tänka på deras utveckling och den fas av utvecklingen som de befinner sig i. Bebisar kan inte prata. Deras enda sätt att kommunicera är genom att skrika. Att skrika kan till exempel betyda både ”jag är trött”, ”jag är hungrig”, ”blöjan måste bytas” eller ”aj!”. Det är en utmanande uppgift att försöka tolka vad olika skrik betyder. Att barnet är krävande betyder alltså inte att det finns något ”fel” eller att det inte är ”normalt”. Det är snarare ett uttryck för den variation som finns bland bebisar i utvecklingsfasen då de är spädbarn. Viktigt är dock att utesluta att barnet inte har någon faktisk åkomma som orsakar smärta, såsom kolik. Då bör läkare uppsökas.

Hur länge pågår det?

I takt med att barn lär sig att prata och sätta ord på sina behov, minskar tendensen att skrika för att uttrycka sig. Beteendena som är mer krävande hos en high need baby brukar förändras med tiden och utvecklingen. Riktigt hur länge det pågår är individuellt, men det verkar som att majoriteten av krävande beteendena försvinner när de lär sig prata. Däremot finns personlighetsdrag och temperament fortfarande kvar. Detta innebär att man kanske har ett barn som till naturen är lite mer oroligt än andra, men inget som utgör ett påtagligt hinder i vardagen.

Tips och råd till föräldrar

Det är tärande att höra sitt barn skrika och inte få sova tillräckligt. Det är lätt att skuldbelägga sig själv för att man inte gör tillräckligt och/eller att man inte duger när ens barn är missnöjt. Det är viktigt att komma ihåg att ni föräldrar känner era barn bäst och ibland finns inte ett givet svar utan man får lita på sin magkänsla. Några råd som förhoppningsvis kan vara till hjälp är:

  • Försöka skapa dagliga rutiner för att göra händelser förutsägbara. Det kan till exempel vara att ha samma procedur innan barnet ska sova varje kväll (bad, gå ut på en promenad, släcka ner belysningen…)
  • Försöka få barnet att slappna av, exempelvis genom massage.
  • Vara närvarande, bemöta och visa att man finns där för barnet.
  • Ta hand om dig själv. Om möjligt, ta stöd från andra så att du får äta, sova och kunna ta hand om din hygien. Tålamodet tryter om vi aldrig får återhämtning.
  • Byta blöja före läggdags om barnet är känsligt för att ha en oren blöja.
  • Prova lägga en tröja eller annat mjukt med din doft bredvid barnet om barnet inte kan sova utan din närvaro.
  • Det är en fas som går över. Tro på dig själv. Du känner ditt barn bäst och denna period varar inte för evigt.

Läs mer om vanliga sömnproblem hos barn.

Läs mer om hur en barnpsykolog arbetar.

Hur kan Svea KBT hjälpa dig

Du är välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om hur våra barnpsykologer kan hjälpa dig när ditt barn har svårigheter i livet.