Tjejgrupp för självkänsla

Känner du dig osäker ibland? Brukar du klanka ner på dig själv? Tänka elaka tankar om dig själv eller känna stor press och stress?

Tjejgrupp

Låg självkänsla är ett växande problem i samhället, och går bara längre och längre ner i åldrarna. Det kan resultera i svårigheter att gå till skolan, isolering, nedstämdhet, ångest, sömnproblem, problem med mat och träning, negativa tankar – ja, listan kan göras lång.

Låg självkänsla är också svårt att vända på egen hand och våra psykologer arbetar väldigt mycket med just låg självkänsla hos både unga och vuxna, likväl kvinnor som män. Ett första steg är att förs lära sig mer om sig själv, men också få umgås med likasinnade och dela sina upplevelser och tankar. KBT, kognitiv beteendeterapi är en väldigt bra och beprövad metod för att bryta den negativa självkänslan och få strategier för att bättre hantera sina negativa tankar och destruktiva beteenden.

Självkänsla är ingenting vi får – det är något vi erövrar!

Vi på Svea KBT vill hjälpa unga tjejer genom att stärka deras självkänsla och självförtroende genom 5 gruppträffar. Du kommer tillsammans med andra tjejer i en liten grupp att träffas en gång i veckan under 5 veckor för att prata om livet, prata om skolan, hur det är att vara ung tjej idag, självkänsla, vänner, föräldrar, press – och samtidigt få strategier för hur du kan tänka eller göra när det känns jobbigt. Här kan du läsa mer om hur gruppterapi fungerar.

Träffarna är skapade av en legitimerad psykolog, som själv är en ung kvinna som kämpade med självkänslan när hon var tonåring. Träffarna hålls av två, kvinnliga psykologassistenter på Svea KBT i enlighet med KBT-baserade metoder. Tjejerna får lära sig nya sätt att tänka på, hantera jobbiga känslor och får strategier för att kunna höja självkänslan. Och förhoppningsvis ha roligt tillsammans!

Hur går tjejgruppen för självkänsla till?

Träffarna sker 5 onsdagar i rad, kl. 16:30-18:30 med start den 15 mars (med uppehåll under påsklovet), i våra lokaler i Vasastan. Varje träff har olika fokus, t ex tankar, känslor, beteenden, sociala medier, skolan mm. Efter samtliga 5 träffar kommer tjejerna ha många värdefulla strategier, och kommer förhoppningsvis känna sig mindre ensamma om sina tankar och känslor och få bättre självkänsla. .

Det kommer att serveras fika och sista träffen gör gruppen något roligt tillsammans – kanske bio, bowling, middag eller annat kul.

Träffarna vänder sig till tjejer 12-15 år och kostar 1500 kr/person för hela kursen (då ingår fika & KBT-material vid varje träff och rolig aktivitet sista träffen).

Det finns inga krav på att dela med sig, utan man får prata så mycket eller lite man vill. Det kommer också att vara sekretessbelagt, vilket innebär att ingenting som sägs kommer att lämna gruppen för att tjejerna ska känna sig helt trygga.

Dessa träffar har hållits i flera stadsdelar genom åren och gett väldigt fina resultat i form av högre självkänsla, vänskapsband som skapats och KBT-strategier som tjejerna använder än idag. 

Nedan kan ni läsa om några citat som sagts från tjejer som deltagit.

”Det var en bra grupp och man vågade öppna sig. Det var skönt att prata med andra med låg självkänsla, och nu vet jag att jag ska tro på mig själv och inte tycka att jag är dålig.”

– Amy, 15 år

”Jag har lärt mig att hantera känslor bättre och att förklara dem. Och nu när jag tittar mig i spegeln kan jag se bra saker.”

– Maja 12 år

”Jag tyckte att det kändes jätteläskigt och jobbigt innan,
men det blev jättebra. Alla fick tycka och tänka lika mycket,
och jag har lärt mig att alla kämpar med något.”

– Milla, 12 år

Anmälan till tjejgrupp för självkänsla

För att anmäla en tjej till gruppen – vänligen fyll i nedanstående formulär.

Uppgifter om tjejen som ska deltaga:

Uppgifter om förälder/anhörig - som bokar:

   För mer information kontakta oss gärna på 08- 449 49 97 eller maila till info@sveakbt.se