Svea KBT i media

Våra psykologer medverkar ofta i media för att hjälpa till att sprida kunskap inom psykologi. Här har vi samlat alla artiklar, intervjuer, nyhetsinslag och poddar från bland annat SVT, Aftonbladet och Expressen där de delar med sig av sin expertis och kompetens.

Nyhetsinslag

Psykologen: Hur du pratar med dina barn om skjutningar

Sveriges Radio

Psykologen Caroline Erkers delar sina tankar om hur du på bästa sätt pratar med dina barn om skjutningar.

Att ändra sina vanor

SVT

Varje dag utför vi massor av sysslor som vi knappt tänker på att vi gör. Men hur svårt har vi att ändra på vanor som att börja träna eller att sluta titta i mobilen när vi passerar ett övergångsställe?

SVT1

Hur du pratar med barn om skjutningar

SVT

I onsdags sköts en ung man ihjäl i närheten av en fotbollsplan i Stockholm – där många barn och ungdomar befann sig. Natten till torsdag sprängdes det i Fullerö strax utanför Uppsala. Psykologen Lovisa Landén Rhodin berättar i klippet hur föräldrar kan prata med sina barn om den pågående våldsvågen.

Psykologerna: Mer tjafs om pengar i terapirummet

SVT

Bråk om ekonomi är en vanlig anledning till separation och kärva tider kan slita på relationen. Flera parterapeuter som SVT pratat med berättar att fler tar upp bråk om ekonomi i terapirummet.
– Vi märker dels att fler söker sig hit men också att par som redan går här oftare tar upp ekonomiska tjafs, säger Maria Esk, psykolog.

SVT3

Artiklar

Ny studie: Så blir ditt barn smart

Aftonbladet

Är du en peppande förälder? Det kan göra ditt barn smartare! Ny forskning visar på högre allmänintelligens hos barn som haft stöttande mammor. – Att få stöttning tidigt i livet gör att vi stärks i vår nyfikenhet, säger psykologen Caroline Erkers.

Så skadar du ditt barn − som ”snäll” förälder

Aftonbladet

Du vill ditt barns allra bästa – och är därför ständigt närvarande för att med mjuk stämma uppmuntra, rätta till, hjälpa och lösa problem. Men att vara en så kallad helikopterförälder kan påverka barn negativt.
– Det görs oftast i all välmening, men det får konsekvenser som följer med hela vägen upp i vuxenlivet, säger psykologen Caroline Erkers.

Så botar du din sommarfobi på 3 timmar

DN

Psykologen Caroline Erkers delar med sig av sina bästa tips för att bota en sommarfobi.

Bonusfamilj? Så får ni julfirandet att funka för alla

Uppsala Nya Tidning

Att bonusföräldrar har svart bälte i logistik vet vi alla. Nu närmar sig julen och allt ställs på sin spets. Hur undviker man kaos och lyckas behålla harmonin? Vi konsulterade en familjeexpert för att få de bästa råden inför storhelgen.

Att pranka sitt barn kan få konsekvenser för hela livet

Uppsala Nya Tidning

Föräldrar som knäcker ett ägg på sitt barns panna. Eller lurar barnet att de ätit upp allt lördagsgodis. Roligt eller kränkande? Vi frågade barnpsykologen Caroline Erkers hur barn reagerar på att bli prankade på sociala medier.

Så ”smittar” dina alkoholvanor barnen

Aftonbladet

Vill du att ditt barn ska hantera alkohol på ett vettigt sätt?
Börja med att kolla på dig själv.
– December är en månad där vuxna plötsligt dricker extra mycket alkohol – och det påverkar barn och unga extra mycket, säger psykologen Caroline Erkers.

Så uppfostrar du självständiga barn

Aftonbladet

Barn behöver lära sig av sina misstag men vi föräldrar glömmer ofta bort det – och vill bara hjälpa till.
Dock riskerar alltför curlade barn att drabbas av psykisk ohälsa.
– Det är viktigt att låta barnet begå misstag, säger psykologen Caroline Erkers.

Ny studie: Dessa barn har mer ångest än andra

Aftonbladet

Är ditt barn en blyg liten ängel – eller är det något som verkar fel?
Inga kompisar.
Rädd för att testa nytt.
Är ofta trött.
– Barn kan inte sätta ord på ångest. Där måste man som förälder se varningssignalerna, säger barnpsykologen Caroline Erkers.

Patricia, 24, har stomi: ”Rockar den här påsen”

Expressen

Karin Rodestedt, 34, saknar både hår och ögonbryn.
Angelica Lagergren, 37, har vita fläckar på huden.
Och Patricia Woolford, 24, har en stomipåse på magen.
– Jag stör mig på när folk säger att stomi är ett funktionshinder, jag är ju mindre hindrad än de flesta, jag behöver inte ens tillgång till en toalett, säger hon.

Poddar

#3 Psykolog Caroline Erkers om parrelationer, hur parterapi kan hjälpa ditt förhållande, och grundstenarna för ett hälsosamt förhållande

Vad fan är hälsa?

I dagens avsnitt pratar vi om just parterapi och parrelationer. Vi går bland annat igenom vad som kännetecknar ett hälsosamt kontra ohälsosamt förhållande, hur man ska tänka när man väljer sin livspartner, när man bör ta hjälp från en parterapeut, grundstenar för ett optimalt förhållande, och mycket mera.